Od ovog će se jela najesti šest osoba, a koštat će vas manje od četiri eura
TJESTENINA je toliko svestrana i može se pripremiti na razne načine, a svi ju vole jer je ukusna, brzo gotova i idealna za one dane kada ne znamo što napraviti za ručak ili večeru. Ako vam je i danas jedan od tih dana, imamo recept za tjesteninu u marinara umaku koja je ukusna, ali i jeftina.
Ručak za manje od četiri eura
Za penne tjesteninu u marinara umaku bit će vam potrebni sljedeći sastojci:
- 450 g penne tjestenine
- 800 g pelata
- 4 žlice maslinovog ulja
- 4 režnja češnjaka
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 žličica soli
- 1 prstohvat svježe mljevenog crnog papra
- svježi bosiljak
- parmezan za posipanje
Ova je količina dovoljna za šest osoba (dakle, za cijelu obitelj), a sveukupno, ovo će vas jelo koštati manje od četiri eura, točnije 3.24 eura. U cijenu nismo uračunali sol i papar, kao ni bosiljak i parmezan koji možete dodati, ali i izostaviti ako ne volite okus.
Kilogram penne tjestenine košta 1.72 eura, pa ćete za 450 g izdvojiti 0.77 eura, a najskuplja stavka u ovom receptu su pelati - kilogram pelata iznosi 2.61 euro, a za količinu od 800 g izdvojit ćete 2.08 eura.
U četiri žlice maslinovog ulja ima oko 20 ml pa će vas to koštati 0.25 eura (jedna litra je 12.98 eura), a četiri režnja češnjaka teže oko 20 g pa ćete za to izdvojiti 0.11 eura (kilogram je 5.99 eura). U žlici koncentrata rajčice ima oko 5 g, a budući da kilogram košta 6.95 eura, ovo ćete platiti 3 eurocenta.
Recept za penne tjesteninu u marinara umaku
Za početak ćete u velikom loncu skuhati tjesteninu i kuhati ju dvije minute manje od predloženog vremena kuhanja na pakiranju. Dok se tjestenina kuha, pripremite marinara umak. Rajčice zgnječite rukama ili stražnjom stranom žlice, a zatim ih ostavite sa strane.
U veliku tavu ulijte maslinovo ulje, dodajte sitno sjeckan češnjak i zagrijte na srednje jakoj vatri. Povremeno promiješajte i kuhajte dok češnjak ne zamiriše, oko minutu. Umiješajte koncentrat rajčice te kuhajte još pola do jednu minutu. Dodajte zgnječene rajčice zajedno sa sokom iz konzerve, posolite i popaprite te kuhajte na laganoj vatri i poklopljeno oko pola sata, povremeno miješajući.
Dodajte ocijeđenu (no ne do kraja kuhanu) tjesteninu izravno u umak, promiješajte i prokuhajte minutu do dvije. Ako vam je umak dosta gust, zajedno s tjesteninom možete dodati i malo vode u kojoj se kuhala. Poslužite bez ičega, a po želji možete dodati malo ribanog parmezana.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati