Ne bacajte koštice od lubenice. Evo na koje ih sve načine možete iskoristiti
LUBENICA je omiljeno ljetno voće, a nedavno smo pisali o kori lubenice koju većina ljudi baca, a zapravo je jestiva i ima niz zdravstvenih prednosti, u slučaju da nije špricana i tretirana herbicidima ili pesticidima. A isto vrijedi i s košticama od lubenice.
>> Kora lubenice zapravo je zdrava i ne biste je trebali bacati, evo kako je iskoristiti
Koštice od lubenice bogate su vitaminom B, nezasićenim masnim kiselinama, željezom, magnezijem i kalcijem, ali i vlaknima pa su dobre za probavu, a mogu se jesti sirove ili pečene, no treba ih dobro prožvakati. Najbolje su ipak pečene, a u nastavku saznajte kako ih ispeći i što se od njih još može napraviti.
Kako ispeći koštice od lubenice?
Lubenicu prvo očistite od koštica, a koštice zatim dobro isperite pod vodom. Ako na košticama primijetite ostatke lubenice, očistite ih. Zatim ih ravnomjerno rasporedite po pladnju ili posudi na koju ste stavili papirnati ubrus i pustite ih da se osuše. Možete ih ostaviti i vani na suncu kako bi se što brže osušile.
Sjemenke zatim stavite na tavicu, dodajte im malo slane vode i kuhajte na vatri srednje jačine uz miješanje dok sva voda ne ispari. Zatim ih stavite na pleh za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje, premažite ih maslinovim uljem i ravnomjerno rasporedite. Pecite ih između 8 i 10 minuta na 180 stupnjeva, a kada se ohlade, možete ih jesti kao grickalice ili ih dodati u salatu.
Maslac od koštica lubenice
Od koštica lubenice možete napraviti i maslac, a to je možda i jednostavnije nego da ih ispečete. Prvo ih dobro operite i osušite kuhinjskom krpom, a zatim ih stavite u blender i blendajte dok ne dobijete konzistenciju maslaca. Maslac možete jesti uz svoje omiljeno ljetno voće, a možete ga dodati i u jutarnju zobenu kašu.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati