Na jednu namirnicu gotovo nitko ne misli - a ima više željeza od mesa

IAKO je nekad bila čest gost na tanjurima diljem Hrvatske, danas je rijetko tko kuha - a još manje jede redovito. Riječ je o koprivi, samonikloj biljci koja raste gotovo posvuda, a nutritivno je prava mala bomba. Ima više željeza od špinata, leće, pa čak i od nekih vrsta mesa, a uz to obiluje vitaminima C, A i K. Unatoč toj činjenici, kopriva je kod većine i dalje podcijenjena, zaboravljena i gurnuta u zapećak sezonske kuhinje.
Što sve sadrži i zašto je bolja nego što mislite
Kopriva (Urtica dioica) poznata je kao biljka koja "peče", ali ono što se manje zna jest da je prava nutritivna riznica. U 100 grama svježe koprive nalazi se i do 41 mg željeza, što je višestruko više nego u istoj količini crvenog mesa (koje u prosjeku sadrži oko 2,5-3 mg). Osim željeza, bogata je i kalcijem, magnezijem, kalijem, flavonoidima i klorofilom.
Kopriva je posebno korisna za osobe koje imaju problema s anemijom, slabom cirkulacijom, umorom ili općim padom energije. Djeluje protuupalno, potiče detoksikaciju organizma i podržava rad jetre. U biljnoj medicini već se stoljećima koristi kao čaj, tinktura ili dodatak prehrani.
Kako ju koristiti u kuhinji i gdje je nabaviti
>> Popečci od koprive i feta sira
Najbolja je mlada proljetna kopriva, ali može se brati i tijekom jeseni - posebno dok su dani još topli, a biljke svježe i zelene. Možete je pronaći u prirodi, na nezagađenim livadama i rubovima šuma, a sve češće se prodaje i na tržnicama kao samonikla namirnica. Prije korištenja potrebno ju je kratko blanširati, čime gubi žaoku, ali zadržava vrijedne nutrijente.
Kopriva se u kuhinji koristi slično kao špinat: odlična je u juhama, varivima, rižotima, pogačama, paštama ili kao nadjev za savijače. Možete je dodati i u smjesu za popečke, zelene palačinke ili umake. Od sušene koprive lako je napraviti čaj, koji se često koristi za jačanje imuniteta ili pročišćavanje organizma.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati