Lovac na pizze u Pečuhu oduševljen cijenama za vrhunske napoletane
Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Nedavno je bio u Pečuhu.
PEČUH je prekrasan grad koji Slavonci, pogotovo mnogi Osječani, zbog njegove blizine često posjećuju. I sam sam ga posjetio desetak puta misleći kako sam tijekom tih posjeta obišao sve pizzerije. Bio sam uvjeren u to sve do prije par dana, kada sam otkrio odličnu pizzeriju s pravim napoletanskim pizzama.
Mnogi su me prijatelji prilikom odlaska u Pečuh pitali za preporuku, a ja sam im očito davao pomalo pogrešnu informaciju. Timar 26 definitivno je najbolja pečuška pizzerija.
Pizzerija se nalazi u istoimenoj ulici, naravno, na broju 26, a unutrašnjost joj je neobičnog izgleda zbog izduženih prostorija, od kojih se ona glavna nalazi na katu. Pizza je uistinu prava napoletanska, a tijesto me teksturom podsjeća na budimpeštansku pizzeriju Dellarosso i valpovački Hex.
Tijesto baš kakvo treba biti
Tanko, napoletansko, ne predebelih rubova, istovremeno i mekano i hrskavo. Sredina nije (pre)vlažna ni gnjecava. Isprobali smo četiri različite pizze i svi su nadjevi bili dobro posloženi te s kvalitetnim sastojcima.
Ono što nas je naviše iznenadilo su vrlo pristupačne, usudio bih se kazati začuđujuće niske cijene s obzirom na odlično tijesto i jako dobre nadjeve. Marinara je 2390 forinti (45 kuna), Margherita 2590 forinti (49 kuna), a najskuplje su Cervo i Pera, 3590 forinti (68 kuna).
Za nekih desetak eura možete pojesti dobru pizzu i popiti pivo u ugodnoj i opuštenoj atmosferi. Moja su preporuka bijele pizze s ukusnim komadićima pilećih prsa, Pollo i Pesto di Pollo.
"Non parlo Italiano"
Iako smo pomislili da je Timar 26 nešto poput budimpeštanske Manufakture, u kojoj pizzu naručuješ sam i dolaziš na šank po nju, konobari uredno poslužuju, ali je pravilo (zbog specifičnog prostora i etaže na katu) da pizzu naručuješ odmah na ulazu, na glavnom šanku iza kojeg se nalazi vrhunska peć.
I mala zanimljivost za kraj. Iako se reklamiraju kao pizzerija koja radi pravu talijansku napoletanu, iznad ulaznih su vrata istaknuli simpatičan natpis "NON PARLO ITALIANO".
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati