Lažni pomfrit zdraviji je od klasičnog, a toliko ukusan da nećete primijetiti razliku
IAKO se palenta najčešće priprema kao kremasti prilog, ovog puta donosimo ideju kako je pretvoriti u hrskavu i zdravu grickalicu koja neodoljivo podsjeća na pomfrit. Ovaj lažni pomfrit od palente i začinskog bilja savršen je odabir kada želite nešto drugačije, ukusno i jednostavno za pripremu, a oduševit će i najzahtjevnija nepca. Izgledom podsjeća na svima omiljene pržene krumpiriće, no ipak je riječ o zdravoj i ukusnoj grickalici.
Sastojci
Prejednostavan je za pripremu, a od sastojaka će vam trebati:
- instant palenta
- voda
- češnjak
- timijan
- ružmarin
- parmezan
- sol
- maslinovo ulje.
Kako se priprema
U lonac ulijte vodu i pričekajte da zavrije. U kipuću vodu umiješajte kukuruznu krupicu, jedan usitnjeni češanj češnjaka, timijan, ružmarin i naribani parmezan te posolite. Miješajte dok palenta ne postane mekana i gusta, otprilike 5 minuta. Maknite s vatre, poklopite i ostavite da odstoji 5 minuta.
Lim za pečenje dimenzija 20x20 cm obložite papirom za pečenje i na njega izlijte skuhanu palentu. Ravnomjerno je rasporedite u jednom sloju. Stavite u zamrzivač na 20 minuta kako bi se stisnula. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Ohlađenu palentu oprezno izvadite na dasku za rezanje i narežite na tanke prutiće nalik pomfritu. Narezanu palentu posložite na papir za pečenje, prelijte maslinovim uljem i začinite soli po ukusu.
Pecite 15 minuta, izvadite iz pećnice, oprezno preokrenite prutiće pa pecite još 15 do 20 minuta, odnosno dok ne postanu hrskavi i zlatnožuti. Dok se palenta peče, pripremite preljev po želji, a cijeli recept pronađite ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati