Koru od lubenice ni slučajno nemojte baciti, evo kako ju sve iskoristiti

VEĆINA nas bez razmišljanja baca koru od lubenice čim pojedemo crveni dio. No upravo taj "bijeli" dio, koji obično završi u smeću, skriva više potencijala nego što mislite - i nije samo za kompost!
U nastavku pročitajte zašto kore od lubenice ne treba bacati, što sve možete napraviti od njih i kako ih iskoristiti u kuhinji - bez puno truda, a uz dozu originalnosti.
Bijeli dio nije samo otpad - možete ga jesti
Taj bijeli, hrskavi sloj između zelene kore i crvenog mesa lubenice zapravo je jestiv i pun vode, vlakana i malo prirodnih šećera. Po strukturi podsjeća na krastavac ili tikvicu, a neutralan okus čini ga idealnim za kombiniranje u slanim i slatkim jelima.
Evo i nekoliko ideja kako iskoristiti ovaj dio lubenice.
Kiseli prilog poput turšije
Koru narežite na štapiće, ogulite tvrdi zeleni sloj i stavite je ukiseliti kao krastavce. Dodajte ocat, šećer, papar i klinčiće. Nakon nekoliko dana dobit ćete osvježavajući prilog za roštilj ili sendviče.
Brzi stir-fry
U tavi prepržite koru narezanu na trakice uz đumbir, češnjak, soja sos i sezamovo ulje. Iznenadit će vas kako podsjeća na azijske tikvice - hrskavo, slatkasto i lagano.
Smoothie ili sok
Ako imate jači blender, ubacite i bijeli dio kore u smoothie uz dinju, limetu i mentu. On će dodati volumen i svježinu, bez da utječe na okus.
Možete ju još koristiti i u kolačima poput muffina - baš kao što koristite tikvicu. Samo ju naribajte i dodajte u biskvit, dat će mu sočnost i laganu slatkoću. Bijeli dio kuhan s vodom, šećerom i limunom daje i lagani sirup koji se može dodati u koktele, mineralnu vodu ili čak preliti preko sladoleda.
Možete ga i naribati - dodajte limun, maslinovo ulje, papar i sjeckani peršin - super ljetna salata koja podsjeća na salatu od celera ili krastavaca.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati