Jedan od jednostavnijih kolača koji se nekoć radio u svakoj kući
PITA od jogurta klasik je iz bakinih kuharica i pravi dokaz da jednostavni sastojci mogu stvoriti vrhunsku slasticu. U ovoj verziji, prhkom tijestu dodan je kakao za bogatiji okus, dok osvježavajući i lagani nadjev od jogurta stvara savršenu ravnotežu. Sočan, mirisan i jednostavan za pripremu, ovaj kolač idealan je za svaku prigodu, od popodnevne kave do obiteljskog slavlja.
Trebat će vam oko 20 minuta za pripremu i 50 minuta za pečenje. Recept je za 8 porcija.
Sastojci
Za tijesto:
- žumanjci
- maslac
- šećer
- oštro brašno
- kakao
- kiselo vrhnje
- prašak za pecivo
- naribana korica limuna
Za nadjev:
- jogurt
- kiselo vrhnje
- šećer
- oštro brašno
- vanilin šećer
- bjelanjak
Priprema
Prvo pripremite tijesto. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i kakaom. Dodajte maslac narezan na listiće i sve dobro utrljajte prstima da dobijete mrvičastu smjesu. Potom dodajte šećer, žumanjke, kiselo vrhnje i naribanu limunovu koricu te zamijesite glatko tijesto. Tijesto podijelite na dva dijela. Jedan dio zamotajte u prozirnu foliju i stavite u zamrzivač na otprilike 30 minuta, a drugi dio stavite u hladnjak dok pripremate nadjev.
Za nadjev, u jednoj posudi mikserom istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. U drugoj, većoj posudi, pjenjačom pomiješajte jogurt, kiselo vrhnje, šećer i vanilin šećer. U tu smjesu dodajte brašno i lagano promiješajte. Na kraju, špatulom pažljivo umiješajte snijeg od bjelanjaka kako bi smjesa ostala prozračna.
Pećnicu zagrijte na 180 °C. Dio tijesta koji je bio u hladnjaku razvaljajte na veličinu kalupa za pečenje (otprilike 30 x 40 cm). Stavite tijesto u kalup i pecite 10 do 15 minuta. Izvadite polupečeno tijesto iz pećnice, preko njega ravnomjerno rasporedite nadjev od jogurta. Na vrh naribajte drugu polovicu tijesta koju ste izvadili iz zamrzivača.
Vratite kolač u pećnicu i pecite još oko 40 minuta na 180 do 200 °C, ovisno o jačini pećnice. Pečeni kolač dobro ohladite prije rezanja. Važno je znati da će kolač dok je topao u sredini biti malo drhtav, ali hlađenjem će se stisnuti.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati