Izašao Michelinov vodič za Sloveniju, 10 slovenskih restorana sada nosi zvjezdice
JUČER je izašao novi Michelinov vodič za Sloveniju, koja sada ima 10 restorana sa sveukupno 13 zvjezdica. Na listi su se našli:
- Hiša Franko s tri Michelinove zvjezdice
- Restoran Milka s dvije Michelinove zvjezdice
- Restoran Grič s jednom Michelinovom zvjezdicom
- Hiša Linhart s jednom Michelinovom zvjezdicom
- Restoran Dam s jednom Michelinovom zvjezdicom
- Restavracija Strelec s jednom Michelinovom zvjezdicom
- Gostilna pri Lojzetu s jednom Michelinovom zvjezdicom
- Hiša Denk s jednom Michelinovom zvjezdicom
- Restoran COB s jednom Michelinovom zvjezdicom
- Restoran Pavus s jednom Michelinovom zvjezdicom (novi na listi)
Restoran Pavus, koji se nalazi u Laškom, u nekadašnjem dvorcu iz 13. stoljeća, novi je na listi, a ovaj restoran, pišu iz Michelina, nudi karakterističnu kuhinju koja reinterpretira štajersku kulinarsku tradiciju i koristi samo najbolje lokalne proizvode. Među jelima koja su inspektori izdvojili našla se pastrva s umakom od cvjetova bazge, začinjena aromatičnim biljem i svježim jagodama, a inspektori su pohvalili i široku vinsku kartu.
Nahvalili Hišu Franko i restoran Milka
Iz Michelina su posebno nahvalili Hišu Franko i restoran Milka, a Hiša Franko u Kobaridu je, podsjetimo, u rujnu prošle godine dobila treću zvjezdicu, čime je glavna chefica ovog restorana Ana Roš postala prva slovenska chefica s tri Michelinove zvjezdice. A osim tri Michelinove zvjezdice, Hiša Franko ima i jednu zelenu zvjezdicu.
>> Ana Roš prva slovenska chefica s tri Michelinove zvjezdice
"Kuhinja Ane Roš savršen je odraz njezine snažne, odlučne, otvorene i prijateljske osobnosti. Njezin jedini dugi degustacijski jelovnik prikazuje jela koja su puna intenzivnih i odlučnih okusa bez polovičnih mjera. Svaki je slijed pravo otkriće, a iako je svako jelo bilo nezaboravno, posebno je ostao u sjećanju kukuruzni beignet s fermentiranom ricottom, dimljenom ikrom pastrve i divljim vlascem (specijalitet kuće koji je uvijek na jelovniku), kao i 2 dana sušena pastrva kuhana s hibachijem, ribljim umakom od smeđeg maslaca i hrenom. Kao savršenu nadopunu vašem gastronomskom doživljaju, odaberite jedno od vina iz bogate vinske karte ili odaberite jednu od tri opcije sljubljivanja, od kojih je jedna bezalkoholna i sadrži domaće piće. Odlučite li se ovdje prenoćiti, jednako se preporučuje obilan i vrlo šaren doručak", napisali su tada u Michelinovom vodiču.
No, to nije jedino priznanje kojim se ova samouka kuharica može pohvaliti - u studenom prošle godine proglašena je i trećom najboljom cheficom na svijetu, a njezina se kuhinja čvrsto temelji na okolišu i svemu što on nudi. Tako u Hiši Franko možete očekivati samo svježe sastojke s područja doline Soče, gdje je i smještena.
>> Ana Roš, prva Slovenka s 3 Michelinove zvjezdice i treća najbolja chefica na svijetu
U novom Michelinovom vodiču za Sloveniju našlo se ukupno 63 restorana, što sa zvjezdicama, što s preporukom, a cijeli popis dostupan je ovdje.
63 restorana u Sloveniji iz Michelinovog vodiča sada uključuju:
- 1 restoran s tri Michelinove zvjezdice
- 1 restoran s dvije Michelinove zvjezdice
- 8 restorana s po jednom Michelinovom zvjezdicom (uključujući 1 novonagrađeni)
- 10 Bib Gourmand restorana (uključujući 5 novonagrađenih)
- 8 Michelin Green Star restorana (uključujući 1 novonagrađeni)
- 43 preporučena restorana (uključujući 3 nova).
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati