Isprobali smo najprodavaniju pizzu u budimpeštanskoj pizzeriji, evo kakva je

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.
DAN NAKON koncerta Guns N' Rosesa iskoristili smo za dugu šetnju središtem Budimpešte uobičajenom rutom od velike gradske tržnice i Mosta slobode pa sve do zgrade parlamenta. Većim dijelom ova ruta prolazi poznatom Vaci ulicom prepunom suvenirnica, dućana i restorana.
A upravo se Passata 2.0, druga pizzerija koju smo odlučili posjetiti, smjestila u ulici Vaci samo desetak minuta hoda od velikog parkirališta koji uvijek koristimo kad dođemo u Budimpeštu.
Ako dolazite automobilom i želite prošetati centrom grada i užim turističkim središtem, onda vam je odlična opcija za parkiranje veliko parkiralište ispred Sveučilišta za tehnologiju i ekonomiju odmah pored Mosta slobode i samo nekoliko minuta hoda od velike gradske tržnice i početka ulice Vaci.
Uvijek ima slobodnih mjesta za parkiranje, a sat vremena košta 450 forinti (1,1 euro). Obavezno ponesite kovanice ili negdje promijenite papirnate novčanice budući da većina automata za parkiranje prima samo kovanice i ne može se plaćati karticama.
Moderna napoletanska pizza u srcu Budimpešte
A sada, nakon nekoliko usputnih turističkih informacija, kratki osvrt na pizzeriju Passata 2.0 koja poput Belli di Mamme, Diga, Neverlanda, Vegazzija, Forni di Napolija i Bige pravi i poslužuje moderne napoletanske pizze.
Upravo samo ime najbolje opisuje o kakvim se pizzama radi. Jedan mi je iskusni poznavatelj europske pizza scene rekao kako bi se današnje napoletanske pizze koje su zavladale tržištem mogle nazvati Napoletane 2.0, a upravo na to i aludira naziv ove budimpeštanske pizzerije.
Moderne se napoletanske pizze razlikuju od onih tradicionalnih po puno debljim, napuhanim i prozračnim rubovima, a doslovno se poigravaju sastojcima u nadjevima pa je u ponudi uz klasične pizze sve više takozvanih specijalnih ili gourmet pizza.
U pizzeriju smo stigli samo nekoliko minuta nakon podneva, odmah nakon otvaranja pa sam imao sreće i uspio sam fotografirati i terasu i unutrašnji prostor koji su ubrzo postali ispunjeni gostima. Passata 2.0 puno je veća od svih budimpeštanskih pizzerija koje smo posjetili što s obzirom na lokaciju i ne treba čuditi. Vaci ulicom svakodnevno prolaze rijeke turista i svi su restorani i barovi prilično popunjeni.
Gourmet pizze koje oduševljavaju
U pravilu nikada ne idemo tako rano na ručak, ali smo pomalo iscrpljeni od trosatnog koncerta večer prije i dugih šetnji gradom odlučili krenuti što ranije natrag u Osijek. Naručili smo dvije gourmet pizze od kojih je Burrata označena na jelovniku kao "Most loved" pizza, odnosno pizza koja se najviše naručuje.
Uz Burratu smo izabrali i Pesto Pistacchio, pizzu koja je vrlo slična mojoj omiljenoj pizzi s mortadelom i pistacijom, ali na ovoj se umjesto mortadele u nadjevu nalazi fina i beskrajno sočna kuhana talijanska šunka (prosciutto cotto). U nadjevu su još i pistacija te mozzarella, parmezan i stracciatella.
Moram priznati da bih između mortadele s pistacijom i ove pizze uvijek izabrao ovu varijantu s kuhanom šunkom. Burrata je crvena pizza sa sušenom šunkom (prosciutto crudo), mozzarellom i velikom burratom na sredini. Nadjev je toliko obilan, ukusan i sočan da nije ni čudno što je upravo Burrata najprodavanija pizza.
U ponudi se nalazi petnaest pizza podijeljenih u dvije kategorije, klasične i gourmet. Cijene su sasvim očekivano mrvicu više nego u Bigi, ali su još uvijek niže nego u većini hrvatskih poznatih pizzerija. Margherita je 3.790 forinti (9,50 eura), a Burrata je najskuplja i košta 5.490 forinti (13,70 eura). Većina je pizza između 10 i 12 eura.
Usporedba s drugim budimpeštanskim pizzerijama
Kad bih Passatu usporedio s Bigom koja nas je doslovno oduševila, onda bih malu prednost dao Bigi i to isključivo zbog nešto boljeg i kvalitetnijeg tijesta. Međutim, Passata ima nevjerojatno bogate i sočne nadjeve koji vas ne mogu ostaviti ravnodušnima. Obje ove pizzerije imaju nestvarno visoke ocjene i definitivno uz Belli di Mammu čine sam vrh budimpeštanske pizza scene.
Za razliku od Bige, koja je tipična kvartovska pizzerija, Passata se nalazi u samom turističkom središtu Budimpešte na atraktivnoj lokaciji što joj daje dodatnu prednost.
I Biga i Passata 2.0 prave moderne napoletanske pizze i potvrđuju trenutni trend na europskoj pizza sceni na kojoj su moderne napoletanske pizze potisnule klasične old school pizze, ali i rimske kao i tradicionalne napoletanske. Ujedno, Budimpešta je uz Zagreb i Osijek grad u kojem sam zbog čestih odlazaka na Puskás Arenu posjetio najviše vrhunskih pizzerija.
Odvede li vas put u Budimpeštu, a volite napoletansku pizzu, Belli di Mamma, Forni di Napoli, Digo, Vegazzi, Neverland, Dellarosso, Biga i Passata 2.0 pizzerije su koje vas sigurno neće razočarati.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati