Iskoristite povoljne sezonske namirnice za pripremu ovih preukusnih jela
Sadržaj nastao u suradnji s: Lidl
S hladnijim danima vraćamo se toplim juhama, pečenjima i mirisnim kolačima koji stvaraju onaj pravi osjećaj doma. Uz blagdansku atmosferu koja se već osjeća u zraku i u trgovinama, mnogi od nas razmišljaju što pripremiti za obiteljske ručkove i večere, ali i kako sve to uskladiti s kućnim budžetom.
Ako vam ponestaje ideja što kuhati, a želite iskoristiti povoljne sezonske namirnice, imamo nekoliko prijedloga. Pregledali smo aktualni Lidlov katalog i pronašli najbolje akcije - od svježeg povrća i mesa do sireva, tjestenine i slatkih dodataka. Od tih namirnica osmislili smo 7 jednostavnih, ukusnih i povoljnih recepata koji će vas inspirirati za tjedan.
1. Svježa svinjska koljenica i zapečeni grah
Kombinirajte svinjsku koljenicu i grah iz ovotjednog kataloga i spojite ih u vrhunski obrok, s još nekoliko sastojaka koji su sniženi. Za dvije osobe trebat će vam:
- 1 svježa svinjska koljenica
- 200 g domaćeg graha trešnjevca
- 80 g mesnate slanine
- 1 crveni luk
- 2 češnja domaćeg češnjaka
- 150 ml pasirane rajčice
- 1 žlica suncokretova ulja
- 2 kriške kukuruznog miješanog kruha
- začini po želji.
Grah namočite u hladnoj vodi preko noći. Sutradan ga ocijedite, prelijte svježom vodom i kuhajte oko 30 minuta, dok ne omekša. U međuvremenu svinjsku koljenicu začinite po želji te je zapecite na zagrijanom ulju na tavici. Prebacite je u posudu za pečenje.
Na istoj masnoći prepržite nasjeckanu slaninu dok ne pusti masnoću, zatim dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte dok ne postane staklast. Ubacite nasjeckani češnjak i kratko propirjajte. Dodajte pasiranu rajčicu, promiješajte i kuhajte 5 minuta da se umak poveže.
U vatrostalnu posudu složite kuhani grah, preko njega prelijte pripremljeni umak i položite koljenicu na vrh. Pokrijte folijom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 1,5 sat, zatim otkrijte i pecite još 15-20 minuta da se koljenica zapeče i dobije hrskavu koricu. Poslužite toplo, s kriškama kukuruznog miješanog kruha.
Redovna cijena svih ovih proizvoda zajedno iznosi 15.28 eura, a na akciji će vas ovi proizvodi zajedno koštati 13.25 eura, što je ušteda od 2.03 eura.
2. Jadranski brancin s pečenim krumpirom i salatom od rajčice
Jadranski brancin ovog je tjedna snižen 28 posto, a domaći krumpir čak 44 posto - idealna kombinacija za ručak petkom. Za dvije osobe trebat će vam:
- 2 svježa očišćena jadranska brancina
- 400 g domaćeg krumpira
- 2 domaće rajčice mini grappolo
- 2 češnja domaćeg češnjaka
- 80 g grčkog feta sira
- 2 žlice suncokretova ulja
- začini po želji.
Krumpir ogulite, narežite na tanke ploške i posložite u posudu za pečenje. Začinite solju, paprom, sjeckanim češnjakom i prelijte suncokretovim uljem. Promiješajte i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 20 minuta, dok krumpir ne omekša i lagano se zapeče.
U međuvremenu brancine operite, posolite i popaprite iznutra i izvana. Kad je krumpir napola pečen, položite brancine na njega, vratite u pećnicu i pecite još 20 minuta. Poslužite uz salatu od rajčice i feta sira.
Redovna cijena svih ovih proizvoda zajedno iznosi 21.24 eura, a na akciji će vas ovi proizvodi zajedno koštati 16.34 eura, što je ušteda od 4.90 eura.
3. Musaka
Domaći krumpir ovog je tjedna snižen 44 posto - kupite ga i napravite jedno od najpoznatijih jela s krumpirom, musaku. Za dvije osobe trebat će vam:
- 400 g domaćeg krumpira
- 250 g svježeg miješanog mljevenog mesa
- 1 crveni luk
- 2 češnja domaćeg češnjaka
- 150 ml pasirane rajčice
- 1 žlica suncokretova ulja
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 80 g naribane goude
- začini po želji.
Luk sitno nasjeckajte i na tavi zagrijte suncokretovo ulje. Propirjajte luk, dodajte mljeveno meso, začinite po želji te pirjajte dok se lijepo ne zapeče. Dodajte sitno nasjeckani češnjak, kratko propirjajte, zatim ulijte pasiranu rajčicu i pirjajte još 5-10 minuta dok se umak malo ne zgusne.
Za to vrijeme krumpir ogulite, narežite na tanke ploške i kratko prokuhajte u posoljenoj kipućoj vodi oko 5 minuta, zatim ocijedite. U manju vatrostalnu posudu složite red krumpira, zatim red mesnog umaka, pa opet krumpir. Premažite vrhnjem i pospite naribanom goudom. Pecite na 200 °C oko pola sata.
Redovna cijena svih ovih proizvoda zajedno iznosi 19.34 eura, a na akciji će vas ovi proizvodi zajedno koštati 15.95 eura, što je ušteda od 3.39 eura.
4. Integralni spaghetti s povrćem u umaku
Integralni spaghetti ovog su tjedna sniženi 22 posto - pomiješajte ih s povrćem, umakom i Parmigianom, koji je snižen 21 posto, i dobit ćete brz i jednostavan ručak. Za dvije osobe trebat će vam:
- 200 g integralnih špageta
- 120 g pečenice
- 100 g graška
- 4 domaća šampinjona
- 150 ml kremastog umaka s vrhnjem
- 40 g ribanog Parmigiano Reggiano PDO
- 1 žlica suncokretova ulja
- začini po želji.
Pečenicu narežite na tanke trakice, a šampinjone na ploške. Na tavi zagrijte ulje, dodajte pečenicu i kratko je prepržite dok ne zamiriše i lagano se zapeče. Zatim ubacite šampinjone i pirjajte nekoliko minuta dok ne omekšaju. Dodajte grašak, promiješajte i ulijte kremasti umak s vrhnjem. Kuhajte 3-4 minute na laganoj vatri dok se svi sastojci ne povežu.
Za to vrijeme skuhajte integralne špagete u posoljenoj kipućoj vodi prema uputama proizvođača. Ocijeđene špagete dodajte izravno u tavu, lagano promiješajte da se oblože umakom, zatim pospite ribanim Parmigiano Reggianom i pustite poklopljeno minutu-dvije da se sir otopi i jelo postane kremasto.
Redovna cijena svih ovih proizvoda zajedno iznosi 10.44 eura, a na akciji će vas ovi proizvodi zajedno koštati 8.34 eura, što je ušteda od 2.10 eura.
5. Svježi svinjski kare u umaku s tortellonima
Svinjski kare ovog je tjedna snižen 36 posto, a tortelloni 29 posto - od njih napravite ovo brzo i jednostavno jelo, a za dvije osobe trebat će vam:
- 300 g svježeg svinjskog karea
- 1 žlica senfa
- 150 ml kremastog umaka s vrhnjem
- 250 g svježih tortellona XXL
- 2 žlice suncokretova ulja
- 40 g ribanog Parmigiano Reggiano PDO
- začini po želji.
Svinjski kare narežite na tanke odreske, posolite, popaprite i premažite s malo senfa s obje strane. Na tavi zagrijte suncokretovo ulje i pecite meso nekoliko minuta sa svake strane dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Kad je gotovo, izvadite ga i stavite sa strane. U istoj tavi ulijte kremasti umak s vrhnjem, po potrebi dodajte još malo senfa i kratko prokuhajte da se umak zgusne.
Za to vrijeme skuhajte svježe tortellone u posoljenoj vodi. Ocijeđene tortellone prebacite izravno u umak, lagano promiješajte da se oblože, zatim vratite odreske karea u tavu i pustite sve zajedno minutu-dvije da se poveže. Pospite ribanim Parmigiano Reggianom i poslužite odmah, dok je jelo toplo i kremasto.
Redovna cijena svih ovih proizvoda zajedno iznosi 15.50 eura, a na akciji će vas ovi proizvodi zajedno koštati 11.47 eura, što je ušteda od 4.03 eura.
6. Mileram torta
Sve što vam je potrebno za pripremu kolača pronaći ćete od ovog tjedna u Lidlu, a u aktualnom katalogu pronašli smo sve što vam treba za mileram tortu. Za jednu tortu trebat će vam:
- 250 g pšeničnog bijelog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 80 ml suncokretova ulja
- 480 ml trajnog mlijeka
- 400 g milerama
- 1 prašak za puding s okusom vanilije
- 150 g borovnica
- 1 preljev za torte.
U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer u prahu i vanilin šećer. Dodajte ulje i 80 ml mlijeka pa umijesite glatko tijesto. Tijesto razvaljajte i utisnite u okrugli kalup, tako da pokrije dno i rubove. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 10 minuta, dok se tijesto ne stisne.
U međuvremenu skuhajte puding od vanilije: prašak za puding pomiješajte s malo mlijeka, ostatak mlijeka zakuhajte sa šećerom, dodajte razmućeni prašak i kuhajte dok se ne zgusne. Ostavite da se malo ohladi, zatim umiješajte mileram i dobro promiješajte da krema postane glatka.
Na polupečeno tijesto izlijte kremu, poravnajte i po površini rasporedite borovnice. Vratite tortu u pećnicu i pecite još 25-30 minuta na 180 °C. Kada se torta ohladi, pripremite preljev za torte prema uputama na vrećici i prelijte preko borovnica. Ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata da se preljev stisne i sve poveže.
Redovna cijena svih ovih proizvoda zajedno iznosi 12.22 eura, a na akciji će vas ovi proizvodi zajedno koštati 10.72 eura, što je ušteda od 1.50 eura.
7. Lisnate rolice s makom
Ovog je tjedna lisnato tijesto sniženo 20 posto, a mljeveni mak čak 37 posto - iskoristite ih i napravite ove neodoljive mak-rolice. Za dvije osobe trebat će vam:
- 250 g lisnatog tijesta
- 100 g mljevenog maka
- 150 ml trajnog mlijeka
- 2 vanilin šećera.
U lončiću zagrijte mlijeko do vrenja i dodajte vanilin šećer. Umiješajte mljeveni mak i kuhajte 2-3 minute na laganoj vatri, uz miješanje, dok se smjesa ne zgusne. Ostavite da se ohladi. Lisnato tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj podlozi i po njemu ravnomjerno rasporedite ohlađenu mak-smjesu, zatim zarolajte.
Odrežite rolice i položite ih na lim obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 20 minuta, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju i ne postanu hrskave.
Redovna cijena svih ovih proizvoda zajedno iznosi 5.16 eura, a na akciji će vas ovi proizvodi zajedno koštati 4.08 eura, što je ušteda od 1.08 eura.
Dobar tek želi vam Lidl!
Sadržaj donosi Index u suradnji s Lidlom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.
bi Vas mogao zanimati