Evo kako to izgleda kad celijakičari naručuju hranu: "Mislim da nije fer"
NA INSTAGRAMU se ne prestaju nizati komentari ispod videa američke influencerice Katelyn, koja je u zadnja dva videa pokazala kako to izgleda kada osoba koja boluje od celijakije naručuje hranu ili sladoled.
U prvom videu naručuje sendvič s lososom i poširanim jajetom te acai bowl s granolom bez glutena, a u drugom sladoled na kornetu bez glutena, a prilikom naručivanja postavlja razna pitanja kako bi bila sigurna da neće doći do križne kontaminacije.
>> Posvećeno celijakičarima: Napravili smo kolekciju najboljih i isprobanih GF recepata
Ispituje osoblje koriste li poseban toster za sendviče bez glutena, imaju li poseban pribor za serviranje jela bez glutena te imaju li granolu bez glutena, a kada je došla u sladoledarnicu, zamolila je osoblje da otvori novu kutiju sladoleda kako bi sladoled bio u potpunosti siguran za nju.
Što je to križna kontaminacija?
Križna kontaminacija odnosi se na prijenos bakterija ili drugih mikroorganizama s jedne sirovine na drugu, a do nje može doći i s alergenima, kemikalijama i toksinima i to na tri načina - od hrane do hrane, od ljudi do hrane i od opreme do hrane.
To je posebno opasno za celijakičare jer ponekad, čak i ako konzumiraju namirnice bez glutena, može doći do gastrointestinalnih tegoba ako hrana nije pripremljena na pravilan način, odnosno ako se za pripremu hrane bez glutena koristi isti pribor kao i za ostalu hranu i gluten se prenese s jedne namirnice na drugu.
Zato je za celijakičare važno da uvijek traže da im se jelo pripremi u zasebnom, temeljito opranom posuđu, da se namirnice režu na posebnim daskama za rezanje, s posebnim priborom, a za kuhare koji pripremaju tu hranu važno je da obrate posebnu pažnju kako bi se izbjegla bilo kakva mogućnost kontaminacije glutenom.
>> Svi mogu uživati u njima: 15 recepata za ukusne deserte bez glutena
Neki smatraju da nije u pravu
Nekima to baš i nije "sjelo" i smatraju da tako nešto ne bi trebala tražiti od osoblja koje tamo radi, a posebno ih je zasmetalo što nijednom nije rekla "molim vas".
"Kao netko tko je radio u ugostiteljstvu, rekao bih ti 'ne' jer je to smiješno, samo pojedi zelenu salatu. Nevjerojatno je da zemlje Trećeg svijeta nemaju tih problema", "Mislim da nije fer prema sladoledarnici tražiti ih da otvore novu kutiju sladoleda. Otvorena kutija ne traje tako dugo kao zatvorena. To im je veliki trošak", pišu joj u komentarima.
Ipak, drugi smatraju da nije napravila ništa krivo te da bi, kao osoba koja boluje od celijakije, takva pitanja morala postavljati kako ne bi ugrozila svoje zdravlje. "Kao netko tko radi u prehrambenoj industriji, sve dok su naši gosti pristojni i puni poštovanja, uvijek ću im izaći u susret s posebnim zahtjevima poput ovih", napisala je jedna osoba u komentare.
>> Top recepti za kiflice, pite i kolače bez sastojka koji sve više ljudi ne podnosi
"Svatko tko misli da niste u pravu trebao bi biti zahvalan što ne mora brinuti o ovakvim stvarima. Ne tražite puno ako ljubazno zamolite da uzmu u obzir vaše alergije i provjeravate hoće li hrana koju ćete konzumirati biti sigurna za vas", glasi drugi komentar.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati