Danas je Martinje, dan kada mnogi pripremaju pečenu gusku. Evo i zašto
DANAS je Martinje, blagdan koji povezujemo s vinogradarstvom i običajem "krštenja" mošta, uz koji se priređuje i gozba čiji je glavni sastojak pečena martinjska guska. Tradicija pečenja guske za Martinje, prema legendi, veže se uz samog svetog Martina. Naime, priča kaže kako su ga guske svojim glasanjem odale dok se skrivao pred narodom koji ga je želio proglasiti biskupom.
Ako se želite okušati u pripremi ovog svečanog jela, donosimo recept za martinjsku gusku punjenu aromatičnim vrganjima i heljdinom kašom. Iako priprema zahtijeva malo više vremena i truda, rezultat je spektakularna pečenka bogatog okusa koja će oduševiti sve za stolom.
Potrebni sastojci
Osim jedne guske težine između 3 i 4 kilograma, trebat će vam i sljedeći sastojci:
- sol i papar
- bijelo vino
- mrkva
- luk
- pileći temeljac
- sušeni vrganji
- heljda
- voda
- ulje.
Kako se priprema
Gusku temeljito operite iznutra i izvana pa posušite papirnatim ručnicima. Odstranite višak masnoće, a zatim je dobro natrljajte solju i paprom sa svih strana. Stavite u veliku posudu, prelijte je bijelim vinom i ostavite u hladnjaku da se marinira 10 do 12 sati. Tijekom mariniranja je nekoliko puta okrenite.
Za nadjev, sušene vrganje namačite u pola litre vruće vode oko 20 minuta. Nakon toga ih dobro ocijedite i sitno nasjeckajte. U suhoj, zagrijanoj tavi tostirajte heljdu 3-4 minute uz stalno miješanje. Prebacite heljdu u lonac, prelijte vodom i pustite da zavrije. Smanjite vatru i kuhajte 7-8 minuta.
Luk i mrkvu za nadjev ogulite. Luk nasjeckajte na kockice, a mrkvu krupno naribajte. Na zagrijanom ulju pirjajte luk 2-3 minute, dodajte mrkvu i pirjajte još nekoliko minuta. Potom dodajte nasjeckane gljive i pirjajte sve zajedno 4-5 minuta. Na kraju umiješajte kuhanu heljdu, posolite, popaprite i kuhajte još 4-5 minuta. Maknite s vatre i pustite da se nadjev ohladi.
Ohlađenim nadjevom napunite gusku, ali ne prečvrsto jer će nadjev tijekom pečenja nabubriti. Otvor zatvorite čačkalicama ili drvenim štapićima za ražnjiće. Dio nadjeva možete ugurati i ispod kože na prsima i batacima.
Pećnicu zagrijte na 180°C. Dvije mrkve i dvije glavice luka krupnije narežite i rasporedite po dnu posude za pečenje. Gusku izvadite iz marinade, dobro je ocijedite i položite u posudu za pečenje, prsima prema dolje. Ulijte pileći temeljac i prekrijte posudu aluminijskom folijom.
Stavite gusku peći na najnižu rešetku i pecite 40 do 50 minuta. Tijekom pečenja nekoliko puta probodite batke drvenim štapićem kako bi višak masnoće iscurio. Nakon toga smanjite temperaturu pećnice na 170°C, uklonite foliju, okrenite gusku tako da prsa budu gore i prelijte je masnoćom s dna posude. Nastavite peći još otprilike 2 sata, povremeno je podlijevajući masnoćom.
Pečenu gusku poslužite uz tradicionalne mlince ili pečeni krumpir te salatu od svježeg kupusa, a cijeli recept pronađite ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati