ChatGPT preporučio mi je pizzeriju u Budimpešti, jedna me stvar neugodno iznenadila
Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.
Vrijeme adventa i obilaska adventskih sajmova ove smo godine započeli odlaskom u Budimpeštu na budimpeštanski adventski sajam kojeg mnogi smatraju jednim od najljepših u Europi. Iako nam je prema dogovorenim planovima obilazaka prvi adventski sajam trebao biti onaj u Kopenhagenu, iskoristili smo nedavno otvorenu dionicu autoputa do Belog Manastira za još jedan odlazak u glavni grad Mađarske.
Nama koji živimo u Osijeku sada je Budimpešta bliža od Zagreba. Trebalo nam je malo više od dva sata vožnje koja je započela prelaskom preko mosta Drava koji je najduži ovješeni most u Hrvatskoj. Iako neki pišu kako se u Budimpeštu iz Osijeka može stići za manje od dva sata, to svakako nije istina, a moguće je jedino ako kršite prometne propise budući da je najveća dozvoljena brzina na nekim dionicama ovog autoputa niža nego u Hrvatskoj i iznosi 110 km/h. No, svakako je brže nego prije kad je prvi dio puta do mađarske granice prolazio cestama kroz Baranju.
ChatGPT preporučio mi je nekoliko pizzerija
Plan je bio uobičajen. Beskonačno duge šetnje Budimpeštom, obilazak adventskog sajma i odlazak na pizzu u neku od budimpeštanskih pizzerija. Bio sam uvjeren kako sam posjetio sve najbolje budimpeštanske pizzerije pa sam izbor u koju ćemo pizzeriju otići prepustio ChatGPT-ju.
Inače ne koristim ChatGPT pa me je baš zanimalo kojih će mi pet pizzerija predložiti kao najbolje. I onda veliko iznenađenje. Napisao je pet pizzerija od kojih sam četiri posjetio nekoliko puta i jednu za koju doslovno nisam ni znao da postoji.
Ovo nije prvi put da mi neka pizzerija u velikom europskom gradu duže vrijeme prolazi ispod radara. Radi se o pizzeriji Igen koja pravi tradicionalnu napoletanu, a na svojim stranicama ističe AVPN-ov certifikat (Associazione Verace Pizza Napoletana). Stol smo rezervirali putem internetske stranice, a nakon rezervacije Igen nam je poslao potvrdu i nekoliko podsjetnika na naš termin.
Za razliku od ostalih budimpeštanskih pizzerija, Igen se ne nalazi u centru grada i do pizzerije nam je od Szechenyijevog lančanog mosta trebalo pola sata lagane šetnje. Sama je pizzerija smještena u neuglednom kvartu između stambenih zgrada, a izvana smo je jedva prepoznali. Unutrašnjost je isto poprilično jednostavno i skromno uređena pa nas je podsjetila na napuljsku L'Antica da Michele.
>> Ovdje su pizzu jeli Maradona i Julia Roberts, a sad i Lovac na pizze. Evo dojmova
Jednostavan i skroman prostor, podsjeća na talijanske pizzerije
Prostor izgleda poput malo bolje uređene kantine s puno malih stolova, malim šankom i nešto većom prostorijom s krušnom peći. Na zidu vise male slike i ikone talijanskih svetaca, a ističe se i velika slika Diega Armanda Maradone.
Igen očito poput mnogih talijanskih pizzerija koje prave tradicionalnu napoletanu igra na kartu jednostavnosti. Skromno uređen prostor u kojem možete popiti talijansko pivo i pojesti tradicionalnu napoletanu. Jedina je prilagodba to što u ponudi osim tradicionalnih pizza imaju i gourmet pizze.
Naručili smo Burratu i Mortadella-Ricotta-Pistachio. Burrata je lagana pizza s burattom, rikolom i cherry rajčicama. Moja omiljena pizza s mortadelom razlikuje se od uobičajenih koje sam do sada probao po tome što u nadjevu ima jako puno fine ricotte. Pizze su izgledom klasične tradicionalne napoletane, dosta tanke sredine s jedva istaknutim i neznatno uzdignutim rubovima.
Nadjevi su od vrlo kvalitetnih sastojaka, ali nas je tijesto neugodno iznenadilo
Često mi u komentarima napišu kako mi je svaka pizzerija koju posjetim savršena i bolja od one prethodne, ali to s Igenom ipak nije tako. Nadjevi su od vrlo kvalitetnih sastojaka, ukusni i sočni, ali nas je tijesto neugodno iznenadilo. Iako definitivno prolazi dug proces fermentacije, nešto se loše događa ili tijekom pečenja ili kasnije kod stavljanja nadjeva. Sredina je tanka, ali nije uobičajeno mekana već je pretanka, pretvrda, prehladna i djeluje čudno promijenjene teksture.
Pogotovo nas je razočarala Burrata, a pretpostavljam kako je problem u prehladnim nadjevima koji se odmah nakon pečenja stavljaju na tijesto, dosta su obilni i očito brzo ohlade tijesto mijenjajući mu teksturu. Možda se radi o lošem danu, ali Igen je pizzerija koja svakako mora i može imati bolje tijesto s obzirom na visoko kvalitetne sastojke u nadjevima i vrhunsku krušnu peć koja definitivno postiže potrebnu temperaturu.
Moja je pizza s mortadelom bila puno bolja, a tijesto u sredini nije bilo toliko hladno, lomljivo i tvrdo. Cijene pizza su kao i u većini mađarskih pizzerija, nešto niže nego kod nas, a kreću se od 2.790 forinti (7.30 eura) koliko su Marinara, Margherita i Mastunicola pa do 4.590 forinti (12 eura) koliko su najskuplje gourmet pizze poput Buratte, Truffle i Margherite D.O.P. Većina je pizza oko deset eura.
Naravno, sve mađarske pizzerije naplaćuju dodatnih 15% za postavu stola pa i to treba uzeti u obzir. Atmosfera je u Igenu topla i opuštena, a osoblje srdačno i ljubazno. Ja sam uz pizzu po dobrom starom običaju popio klasični talijanski lager, Birra Moretti.
Ako vas zanima koje mi je pizzerije kao najbolje predložio ChatGPT i kojim redoslijedom, to su Forni di Napoli, Igen, Digo, Belli di Mamma i Neverland. Moj bi izbor pet najboljih budimpeštanskih pizzerija bio nešto drugačiji. Belli di Mamma, Biga, Digo, Passata 2.0 i Forni di Napoli. Možda sam pretjerano subjektivan, ali Belli di Mamma je doslovno neka druga dimenzija i po meni najbolja pizzerija u Budimpešti.
Uz pet nabrojanih tu su još i Neverland, Igen i Vegazzi. Igen je vrlo dobra pizzerija koja pravi solidnu tradicionalnu napoletansku pizzu, a za ulazak u sam vrh trebala bi riješiti problem s tijestom koje bi moglo i moralo biti bolje.
Pozivam sve svoje Slavonce da iskoriste novi autoput i posjete budimpeštanski adventski sajam koji s razlogom nosi epitet jednog od najljepših u Europi. A ako volite pizzu, izaberite jednu od mojih ili ChatGPT-ijevih preporuka.
Ostale recenzije pizzerija u Budimpešti pronađite ovdje:
>> Lovac na pizze: Belli di Mamma i moja najskuplja pizza
>> Bili smo u budimpeštanskoj pizzeriji koja se nalazi u top 10 u Mađarskoj
>> Tijesto u ovoj pizzeriji toliko je ukusno da bi ga se moglo jesti i bez nadjeva
>> Bili smo u budimpeštanskoj pizzeriji s gotovo savršenim pizzama i dobrim cijenama
>> Tijesto u ovoj pizzeriji njezin je glavni adut. Jedina zamjerka? Premali prostor
>> Isprobali smo najprodavaniju pizzu u budimpeštanskoj pizzeriji, evo kakva je
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati
