Britanac koji 20 godina živi u Hrvatskoj otkrio gdje se u Zagrebu stvarno dobro jede
PAUL Bradbury, britanski bloger koji već 20 godina živi u Hrvatskoj, nedavno je objavio video o najboljim restoranima u Zagrebu koje je posjetio otkako ovdje živi.
Istaknuo je da je zagrebačka gastronomska scena posljednjih godina doživjela pravi procvat, a kad se 2003. godine preselio u Hrvatsku, među strancima je kružila šala da se svi jelovnici u Hrvatskoj tiskaju u istoj tvornici - restorani samo upišu svoje ime i cijene, a ponuda je svugdje gotovo identična. Međunarodna ponuda u Zagrebu bila je jednako jadna: jedan loš kineski restoran i još gori indijski.
Danas je situacija potpuno drukčija. Ne samo da se međunarodna gastronomska scena znatno proširila, nego je i lokalna postala raznovrsnija i kvalitetnija - od bogatije ponude ulične hrane i brojnih gastro festivala do čak dva restorana ovjenčana Michelinovom zvjezdicom.
Od Dolca do Tkalče
On s Dolca kreće u gastronomski obilazak Zagreba kako bi pokazao najbolje restorane u kojima je zaista uživao tijekom njegovih 5 godina života u Zagrebu. "A gdje bolje početi, nego na samom Dolcu i u jednom od skrivenih dragulja upravo ovdje", kaže on i gledatelje vodi u prvi restoran.
Svoj obilazak počinje na Dolcu u bistrou Amfora, poznatom po tradiciji, velikim porcijama ribljih jela i pristupačnim cijenama. Paul nas zatim vodi na tradicionalni zagrebački doručak u Otto & Frank, popularno brunch mjesto na Tkalči. A zašto zagrebački doručak? Konobarica mu je pojasnila da se tako zove zato što u Zagrebu ne postoji neki tradicionalni zagrebački doručak, a oni su ga odlučili napraviti sa sastojcima koji se u Zagrebu obično jedu za Uskrs - kruh, svježi sir, kiselo vrhnje, luk, šunka, rotkvice i jaja.
Za lokalne preporuke uključuje i sugovornicu Ivu Sillu, koja otkriva koja su njezina top tri mjesta u Zagrebu - prvo od njih je Mrav Burger & Beer Bar u Trnskom zbog odličnih burgera i opuštene atmosfere.
"Najbolje mjesto za pravu, domaću hranu je Runolist, planinarski dom na Medvednici. Dakle, ako me netko pita za preporuku mjesta s domaćom hranom, poslala bih ga na Medvednicu. Ima jako puno planinarskih domova koji poslužuju tipična domaća jela. A meni je najdraži Runolist", ističe Iva i dodaje da je veganska BioMania također odličan restoran, dok Paul posebno hvali Curry Bowl.
Bogata međunarodna gastronomska scena
"Kada sam prvi put došao u Zagreb prije više od 20 godina, međunarodna gastronomska scena bila je smiješna. Radio je jedan jako loš indijski restoran i još gori kineski. Danas, 20 godina kasnije, izbor je sve veći, a tu su i nevjerojatni festivali ulične hrane - sada imamo festival azijske hrane, latino hrane, burgera, pizze...", kaže i dodaje da je jedno od mjesta koje stvarno voli Layali, jedan od dva libanonska restorana u gradu, a ovaj se nalazi na Tkalči.
Od međunarodne kuhinje još izdvaja i Saralee, tajlandski lokal koji je jedno od njegovih omiljenih i najpovoljnijih mjesta s uličnom hranom, a posebno je nahvalio azijske restorane Izakayu i Kiyomi.
"Prošlo je gotovo 20 godina otkako se otvorio prvi japanski restoran u Zagrebu u Kaptol Centru davne 2006. godine, a ako želite vidjeti kako je Zagreb zaista napredovao posljednjih 20 godina, samo pogledajte scenu azijske hrane. Sada možete pronaći sushi restorane u svakoj zagrebačkoj četvrti, ali imate različite razine kvalitete.
Stvarno bih preporučio Izakayu, koji je otvoren prije tri ili četiri godine, fantastično je - ovdje imamo bao peciva s carskim mesom, gyozu sa svinjetinom, a onda imamo i sjajan izbor sushija s tunjevinom. A Kiyomi, koji je otvoren prošle godine, podigao je stvari na višu razinu. To je vjerojatno najbolja azijska hrana koju sam ikada jeo", ističe.
Nezaobilazni tradicionalni restorani
"Ako postoji jedno jelo koje bi moglo opisati Zagreb, to su štrukli. Rade se od tijesta, svježeg sira i s različitim punjenjima, a daleko su najbolji štrukli upravo u restoranu La Štruk u centru, nedaleko od Tkalče. Budite spremni najesti se, apsolutno je fantastično", kaže, a zatim nastavlja s još nekoliko preporuka za odlične tradicionalne restorane.
Kada želi nešto domaće, posebno s naglaskom na meso i dobru cijenu i stvarno lijepu lokaciju, tada odlazi u restoran Pri Zvoncu, a za one koji su u potrazi za nečim drukčijim, a da je ipak tradicionalna hrvatska hrana, preporučuje gostionicu Stari Puntijar.
"Jelovnik je jedan od najzanimljivijih u Zagrebu što se tiče tradicionalne hrane jer se mnogo toga priprema po receptima starih kuharica. Dakle, ovdje imamo bavarsku teletinu i rižu sa špinatom, a ovo je prema originalnom receptu iz prve kuharice izdane na hrvatskom jeziku davne 1813. godine. Za desert imamo jabuke u šlafroku prema receptu iz 1662. godine", kaže Paul za ovu gostionicu.
Osim toga, preporučuje i restoran Grofica koji ima odlična domaća jela, restoran kod Pere koji, kako kaže, izgleda kao nečija kuća s vrlo opuštenom atmosferom, ali i restoran Ficlek za tradicionalnu zagrebačku hranu u samom srcu Zagreba.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati