Što se događa s našim tijelom kada jedemo previše masne hrane?
MASTI u prehrani su vrlo zanimljiva tema. Možda nećete čuti mnogo ljudi koji govore da žele više masnoće, a ipak našem tijelu treba mast da bi pravilno funkcioniralo. To je jedan od tri makronutrijenta, uz proteine i ugljikohidrate, koji su nam potrebni da bismo preživjeli, objašnjavaju dijetetičari. Iako će naše zdravlje biti ugroženo ako ne jedemo dovoljno masti, s druge strane, konzumiranje previše masnoće također može dovesti do nekih neželjenih posljedica.
''Za dobro zdravlje moramo uravnotežiti makronutrijente. Uvijek potičem svoje klijente da u svakom obroku konzumiraju dovoljno masti, ugljikohidrata i proteina", kaže registrirana dijetetičarka Jessica Jones. "Izvori prehrambenih masti bogati hranjivim tvarima poput orašastih plodova, sjemenki, masne ribe i avokade, mogu imati pozitivne učinke na cjelokupno zdravlje. Masnoća je ključna u osiguravanju energije i pomaganju u apsorpciji vitamina topivih u mastima."
Međutim, baš kao i previše bilo čega poput posla, tjelovježbe, ugađanja ljudima i drugih dobrih stvari, čak i dobre masti mogu biti loše za vas u prekomjernoj količini. Odrasli bi trebali ograničiti ukupni unos kalorija iz masti i ulja na 20 do 35 posto dnevnog unosa kalorija, tvrde dijetetičari, dok bi zasićene masti trebale činiti samo oko 10 posto ili manje dnevno unesenih kalorija, prenosi Eat This.
No, što se zapravo događa našem tijelu ako u njega unesemo previše masti? Kako objašnjavaju stručnjaci, može doći do sljedećih promjena:
- povišenog kolesterola
- debljanja
- povećanja rizika od bolesti srca i krvožilnog sustava
- povećanje rizika od infarkta
- bolesti jetre
- dijabetesa
- promjena s probavom
- povećanja rizika od raka
- slabljenja kognitivnih funkcija.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati