Ove pogreške mnogi rade dok doručkuju, a uzrokuju probleme s nadutosti i probavom
DORUČAK je poznat kao najvažniji obrok u danu, ali ponekad može uzrokovati probavne smetnje ako ne jedemo uravnoteženu prehranu. Mnogi za doručak posežu za slatkim opcijama, a neki ga čak i u potpunosti preskaču, što ne utječe dobro na organizam.
Dijetetičar Jesse Feder i osobni trener Andrew White izdvojili su najčešće pogreške koje mnogi ljudi rade dok doručkuju, a da toga nisu ni svjesni. Ove pogreške mogu dovesti do nadutosti, problema s crijevima, pa čak i uzrokovati salo na trbuhu.
Konzumirate previše šećera za doručak
Konzumiranje prekomjerne količine šećera za doručak može imati štetne učinke na probavno zdravlje crijeva i upravljanje težinom. Započinjanje dana slatkim doručkom poput zaslađenih žitarica, jogurta s okusom ili slatkim pecivima dovodi do naglog skoka razine šećera u krvi, ali i do naglog pada.
Dijetetičar ističe da konzumacija žitarica s visokim udjelom šećera može "uzrokovati salo na trbuhu, nadutost i probleme s crijevima. Visok udio šećera može dovesti do upala i poremetiti crijevne bakterije".
Kao primjer dobrog doručka, White preporučuje zaokružen doručak koji "uključuje proteine, zdrave masti i vlakna. Razmotrite zobene pahuljice s orasima i sjemenkama ili jaja u kombinaciji s tostom od cjelovitih žitarica i avokadom."
Ne jedete dovoljno proteina
Proteini igraju ključnu ulogu u održavanju osjećaja sitosti. Ako ih se ne jede dovoljno, vjerojatno ćete brzo nakon doručka osjetiti glad i često jesti tijekom dana. To može uzrokovati nadutost i osjećaj nelagode jer se tijelo muči s probavljanjem više obroka nego što je potrebno.
White tvrdi da "neadekvatan unos proteina za doručak ne može potaknuti hormone sitosti, što dovodi do prejedanja i potencijalnog debljanja." Preporučuje da se u doručak uključe namirnice poput grčkog jogurta, smoothieja s proteinskim prahom ili jaja.
Prebrzo pojedete doručak
Mnogi često griješe tako što ujutro na brzinu pojedu doručak i ne prožvaču pravilno hranu koju jedu. White tvrdi da je žvakanje jako bitno za normalan rad probave.
"Prebrzo jedenje može dovesti do gutanja zraka, što pridonosi nadutosti. Također, može vas spriječiti da u potpunosti razgradite hranu, uzrokujući nelagodu u crijevima i smanjenu apsorpciju hranjivih tvari", ističe trener.
U žurbi mnogi odabiru praktične izbore za doručak poput peciva, zaslađenih jogurta i granola pločica koje imaju visok sadržaj šećera. Redovito jedenje takve hrane može pridonijeti debljanju i nedostatku hranjivih opcija za doručak, prenosi She Finds.
Jedete previše vlakana za doručak
Vlakna su ključna za zdravlje probavnog sustava i mogu pomoći u regulaciji težine, ali njihova prevelika konzumacija može opteretiti probavni sustav, osobito ako tijelo nije naviklo na hranu bogatu vlaknima.
White ističe da "konzumiranje velike količine vlakana ujutro, posebice iz prerađenih namirnica poput žitarica ili pločica obogaćenih vlaknima, može opteretiti vaš probavni sustav ako nije redovit dio prehrane."
Stručnjaci preporučuju postupno povećanje unosa vlakana i ravnomjernu raspodjelu tijekom dana. Kao prirodan izvor vlakana preporučuju povrće, voće, cjelovite žitarice i mahunarke.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati