Nutricionistica tvrdi: Najgori izbor za doručak prije deset ujutro

JUTARNJI obrok može snažno utjecati na zdravlje probavnoga sustava i razinu energije tijekom dana. Iako mnogi smatraju žitarice praktičnim i "zdravim" izborom, stručnjaci upozoravaju da određene vrste, osobito one s dodanim umjetnim zaslađivačima, mogu napraviti više štete nego koristi - osobito ako ih jedete rano ujutro, piše SheFinds.
Kako umjetni zaslađivači djeluju na crijeva?
Umjetni zaslađivači, koji se dodaju kako bi pojačali okus bez dodatnih kalorija, mogu poremetiti ravnotežu crijevne mikrobiote. Takve promjene u sastavu bakterija u crijevima povezane su s nepovoljnim utjecajem na probavu i metabolizam.
Osim toga, istraživanja pokazuju da umjetni zaslađivači mogu ometati prirodnu regulaciju apetita. To može dovesti do većega unosa kalorija i s vremenom uzrokovati povećanje tjelesne mase.
Kombinacija šećera, zaslađivača i šećernih alkohola
Nutricionistica Abby Grimm upozorava da žitarice često sadrže kombinaciju šećera, umjetnih zaslađivača i šećernih alkohola, poput eritritola, koji posebno negativno utječu na probavu.
"Šećerni alkoholi privlače vodu u probavni sustav, što može izazvati neugodne simptome poput nadutosti, proljeva, plinova i grčeva. Također mogu promijeniti odnos dobrih i loših bakterija u crijevima", objašnjava Grimm.
Nedostatak proteina i skokovi šećera u krvi
Grimm naglašava da ovakve žitarice često imaju malo proteina, što dodatno pogoršava situaciju. Nedostatak proteina u obroku može dovesti do nagloga porasta razine šećera u krvi, a zatim i do njezinih brzoga pada.
"Kada se šećer u krvi naglo poveća, raste i želja za slatkim, što dovodi do većega unosa šećera i s vremenom debljanja", dodaje ona.
Isto tako, prekomjerna količina šećera u prehrani stvara idealne uvjete za rast štetnih crijevnih bakterija. To može poremetiti komunikaciju crijeva s ostatkom tijela, utjecati na metabolizam i otežati održavanje zdrave tjelesne mase.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati