L-karnitin: Podrška u gubljenju viška kilograma
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Shutterstock
KARNITIN, C7H15NO3, najčešće se definira kao "tvar slična aminokiselinama". Karnitin se sintetizira u tijelu čovjeka i to iz aminokiselina L-lizin i L-metionin. Brojne su funkcije karnitina u ljudskome organizmu, a najpoznatija je njegova uloga kao nosača masnih kiselina kroz staničnu membranu u procesu njihovog sagorijevanja (oksidacije) u staničnim organelama nazvanim mitohondriji.
Karnitin se proizvodi u jetri i bubrezima pa se transportira u tkiva koja koriste masne kiseline kao izvor energije, a to su prvenstveno srčani mišić i skeletni mišići (mišići sustava za kretanje). Najveći se dio L-karnitina u našem organizmu nalazi u mišićima, oko 98 posto, dok se oko 1,5 posto nalazi u jetri, a 0,6 posto u ekstracelularnim tekućinama.
Za proizvodnju L-karnitina, osim aminokiselina lizina i metionina, potrebni su i vitamin C, vitamin B6, niacin i željezo.
Prednosti uzimanja L-karnitina:
- "topljenje" masnoga tkiva
- povećanje snage i mišićne mase
- usporavanje procesa gubitka koštane mase i poboljšanje mikrostrukture kostiju
- djeluje kao antioksidant koji smanjuje, ali i sprječava štetu nastalu slobodnim radikalima
- pomaže zaštititi mozak od procesa starenja i od štete uzrokovane stresom
Crveno meso i mliječni proizvodi su najbolji izvor L-karnitina, ali postoje i drugi izvori l-karnitina u hrani: orasi, sjemenke, artičoka, šparoge, brokula, divlji kupus, češnjak, gorušica, bamija, peršin, marelica, banana, pčelinje saće, pekarski kvasac, heljda, kukuruz, zobena kaša, riža, raž i pšenica. L-karnitin je molekula topljiva u vodi, pa se dio može izgubiti kuhanjem, međutim vrlo je stabilan, pa se ne razgrađuje.
Postotak apsorpcije L-karnitina iz hrane je između 54 i 87 posto, dok se veće, farmakološke doze, apsorbiraju pasivnom difuzijom te su značajno manje biološki raspoložive. Naime, biološka raspoloživost acetil-L-karnitina je nešto veća nego L-karnitina, no općenito postotak apsorpcije L-karnitina iz dodataka prehrane je između 14 i 18 posto.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema istraživanjima, za djelovanje L-karnitina potrebna je aerobna tjelesna aktivnost, stoga se L-karnitin preporučuje konzumirati barem 30 minuta prije tjelesnog napora.
Nekoliko istraživanja daje naslutiti da acetil-L-karnitin u dnevnim dozama od 2 do 3 g kroz period od 6 do 12 mjeseci može usporiti kognitivno propadanje u oboljelih od Alzheimerove bolesti.
L-karnitin sudjeluje u oksidaciji masnih kiselina, ali i prijenosu acetilnih skupina iz mitohondrija, čime indirektno sudjeluje i u metabolizmu glukoze. Smanjenje prijenosa masnih kiselina u mitohondrij rezultira nakupljanjem triglicerida u citosolu, čimbenikom patogeneze otpornosti na inzulin. S obzirom na to da se poremećaji oksidacije masnih kiselina povezuju s otpornošću na inzulin, započela su istraživanja o mogućem utjecaju L-karnitina na šećernu bolest. Istraživanja pokazuju da intravenozna primjena L-karnitina može poboljšati osjetljivost na inzulin u osoba oboljelih od dijabetesa. Točnije, smanjuje razine masti u mišićima i snižava razine glukoze u krvi povećavajući njenu oksidaciju u stanicama.
Istraživanja su pokazala da L-karnitin može pomoći u slučaju nekih bolesti i poremećaja kardiovaskularnog sustava kao što su angina pektoris, srčani udar, intermitentna klaudikacija i zastoj srca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
L-Karnitin se u većim količinama nalazi u epididimisu u kojem spermiji sazrijevaju, pa su stoga započela istraživanja o mogućem utjecaju L-karnitina na mušku plodnost. Istraživanja nalaze pozitivnu povezanost koncentracije L-karnitina u spermi s brojem spermija, postotkom pokretnih spermija i postotkom normalnih spermija. Pokazalo se da L-karnitin u dnevnim dozama od 3 g kroz period između 3 i 4 mjeseca može pomoći muškarcima s dijagnosticiranom smanjenom pokretljivošću spermija, tj. povećava pokretljivost istih. Također, L-karnitin se u dnevnim dozama od 2 g kroz period od dva mjeseca može povezati s poboljšanjima kvalitete sperme, izražene kao povećanje koncentracije i pokretljivosti spermija.
Poznato je da je L-karnitin važna molekula odgovorna za proizvodnju energije, a umor i loš nutritivni status su česti u oboljelih od raka, kojima može nedostajati i sam L-karnitin. Istraživanja pokazuju da dnevne doze L-karnitina od 4 g kroz period od jednog tjedna mogu smanjiti umor u većine oboljelih koji su bili na kemoterapiji, ali i obnoviti razine L-karnitina u krvi. Također, terminalnim se pacijentima oboljelim od raka, koji su uzimali L-karnitin s početnom dozom od 250 mg, a konačnom od 3 g, smanjio umor i poboljšalo raspoloženje te kvaliteta sna.
Izvor: Fit-team
Ovo je .
Homepage nacije.
ovdje. Atraktivne fotografije i videe plaćamo.
Imate važnu priču? Javite se na desk@index.hr ili klikom
Želite raditi na Indexu? Prijavite se
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati