Kila kestena u trgovinama dva i pol puta skuplja nego na tržnicama
POČELA je sezona kestena, pa ih možete naći u slastičarnicama u obliku pirea i pečene na štandovima po ulici. Mi smo skoknuli do placa i par trgovačkih centara da vidimo kakve su cijene kilograma sirovih kestena.
Na zagrebačkom Kvatriću našli smo ih na tri mjesta i po tri različite cijene.
Kila kestena tamo će vas koštati 20, 25 ili 30 kuna.
Trgovački centri su skuplji
Kestena za sada ima u Lidlu, gdje su definitivno najskuplji od svih mjesta gdje smo tražili, pa kilogram tamo stoji 50 kuna.
Ima ih i u NTL-u po cijeni od 40 kuna.
U Sparu je trenutno kilogram kestena snižen s 40 na 30 kuna.
Kako ih pravilno čuvati?
Svakako je najjeftinija opcija ako si organizirate poludnevni izlet u šumu, pogotovo za vikend, kad vam je većina prijatelja slobodna, i ponovno proživite avanturu branja kestena koju ste zadnji put doživjeli kao klinci, ako i tada.
Gdje god da ih kupite ili ih pak naberete sami u šumi, postoji par pravila kako čuvati kestene. Ako ih nećete peći ili kuhati istog trena, najbolje je da ih spremite na hladno i suho mjesto, i to u mrežicu ili košaru, a nikako najlonsku vrećicu jer bi bez zraka mogli strunuti.
Iznutra trebaju biti svijetle boje i guste teksture, a izvana smeđi, glatke i sjajne kore. Ako iznutra imaju crne ili smeđe crvljive dijelove, te plodove bacite jer nisu iskoristivi.
Kesteni iz pećnice
Ako nemate otvorenu vatru, a niste raspoloženi ni za pougljenjeni štednjak na kojem ste tresli rupičastu tavu za pečenje punu kestena, probajte ih ispeći ovako.
Kesten štangice
Kao čokoladni cheesecake, samo što u sredini nema sira, već je tu krema od kestena. Ovdje nađite recept za ove prhke štangice.
Jesenska torta
Kesten, višnje i čokolada ovdje igraju glavne uloge. Ako ste među onima koji su s ljetom ispratili i lagane parfe torte, onda je ova gusta i bogata jesenska pravi izbor za vas. Ovdje je recept.
Kesten pire sa šlagom
Nekima nije najdraži na svijetu, ali možda je razlog to što su jeli potpuno krivo spravljen kesten pire. Tajna je u dobrom rumu i dovoljno tekućine da ne ispadne presuh, recept je ovdje. Nemojte se obeshrabriti odmah na početku ako ste ga već probali napraviti i ako vam je zadao glavobolje, ovog će puta biti bolje.
Juha od kestena i gljiva
Za kraj smo ostavili slano jelo s kestenima, točnije juhu. Gljive koje ćete staviti unutra mogu biti koje god su vam najdraže. Možda ste na placu našli smeđe šampinjone ili vam je susjed koji se kuži u gljive donio par vrganja. U svakom slučaju, iskoristite što vam se nudi svježe. Ovdje je recept za juhu.
Lajkajte Index Recepte na Fejsu za brdo jednostavnih i testirano odličnih recepata koje možete isprobati kod kuće svaki dan.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati