Varee (63) u Bangkoku od 1981. prodaje najbolji mango sticky rice. Evo što je to
NA TAJLANDU se uzgaja više od 200 vrsta manga, a upravo je mango glavni sastojak jedne od najomiljenijih tajlandskih slastica koja se zove khao niao mamuang ili mango sticky rice.
Riječ je o vrlo jednostavnom jelu - kriške manga serviraju se na tanjur, uz ljepljivu rižu koja je prelivena umakom od vrhnja na bazi kokosa i lagano posipana mungo grahom. A ako se napravi kako treba, rezultat je savršena ravnoteža okusa i tekstura.
Odakle ovaj desert?
Postoje dokazi koji upućuju na to da je mango sticky rice desert prisutan još od tajlandskog kasnog razdoblja Ayutthaya, a neki recepti iz vremena vladavine kralja Rame V., koji je vladao od kraja 19. do početka 20. stoljeća, spominju khao niew moon, što je ljepljiva riža kuhana na pari, zaslađena kokosovim mlijekom.
Ovo se jelo vrlo vjerojatno u povijesti posluživalo s raznim voćem, uključujući i mango. A iako nije porijeklom iz Tajlanda, mango se ovdje uzgaja već dugo vremena i vrlo je dostupan, pa je sasvim logično da je ovo voće postalo glavni dio ovog mnogima omiljenog deserta.
Najbolji mango sticky rice u Bangkoku
Najbolji mango sticky rice, piše CNN, prodaje se u Bangkoku u užurbanoj četvrti Thonglor, i to u trgovini 63-godišnje Varee Jeensuwan, koja radi od 1981. godine. Varee se na ovom području smatra mango sticky rice kraljicom.
Ona kaže da je najbolje vrijeme za kušati ovu slasticu od ožujka do svibnja - mango je tada prirodno sladak, a cijena mu je niska. A za ovo je jelo najpopularnija sorta manga dok mai, koja je slatkastog okusa i glatke teksture.
Osim ove sorte, popularan je i Oak Rong mango - njega je nešto teže pronaći, dostupan je samo u ožujku i travnju, a sorta je to za koju pretežito znaju samo Tajlanđani. No iako mango igra glavnu ulogu u ovom jelu, i drugi sastojci su jednako važni.
Kako se priprema?
Varee Jeensuwan je za CNN otkrila kako priprema ovaj omiljeni desert - u njezinoj se trgovini koriste ljepljiva zrna riže iz najsjevernije tajlandske pokrajine Chiang Rai. Kokos dolazi iz južne pokrajine Suratthani jer mora imati intenzivan okus, a žuti mungo grah se peče kako bi jelo dobilo laganu hrskavost.
Recept smo pronašli i na TikToku, a puno je jednostavnije za napraviti nego što se možda čini. Ljepljiva riža prvo se opere i ocijedi, a zatim se i skuha. Dok se riža kuha, u posebnoj se posudi kuha i kokosovo mlijeko sa šećerom i malo soli, a polovica te mješavine pomiješa se s napola kuhanom rižom. U drugu polovicu stavi se malo gustina pomiješanog s vodom, a to se na kraju prelije preko riže i narezanog manga.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati