Talijanska gelaterija koja je preživjela oba svjetska rata. Evo kako danas izgleda

DANAS se obilježava Svjetski dan sladoleda, a tim povodom spomenut ćemo najstariju rimsku gelateriju koja je prošla generacije i generacije i - opstala do danas.
Kad pomislimo na Italiju, osim pizze i tjestenine, među prvim asocijacijama je i gelato - gusti, kremasti sladoled koji mnogi dolaze probati baš tamo. No ono što mnogi ne znaju jest da se u srcu Rima nalazi sladoledarnica koja posluje neprekidno od 1880. godine.
Palazzo del Freddo di Giovanni Fassi smatra se najstarijom aktivnom gelaterijom u Italiji, mjestom gdje je nastala čitava tradicija kakvu danas poznajemo. Ovdje su sladoled jeli rimski aristokrati, kraljevska obitelj, američki vojnici u Drugom svjetskom ratu, ali i generacije lokalne djece kojoj je Fassi bio prva slatka uspomena.
Danas je ova povijesna sladoledarnica i dalje kultno mjesto za Rimljane i turiste, a zadržala je svoj izvorni šarm, originalne recepte i duh prošlih vremena.
Fassi - sladoled koji je posluživao kralja Italije
Gelateriju je 1880. godine osnovao Giacomo Fassi, a posao je kasnije preuzeo njegov sin Giovanni, koji je u to vrijeme bio službeni slastičar na talijanskom kraljevskom dvoru. Upravo on je zaslužan za današnji izgled sladoledarnice i njezinu prepoznatljivost. Giovanni je još početkom 20. stoljeća uveo prve tehnološke inovacije u proizvodnji gelata, poput korištenja tada modernih rashladnih uređaja, a poznat je i po tome što je osmislio jedan od prvih sladoleda na štapiću.
Nakon preseljenja u današnji prostor na adresi Via Principe Eugenio 65, gelaterija je ubrzo postala simbol uživanja u sladoledu i društvenog okupljanja. Tijekom Drugog svjetskog rata, američka vojska koristila je prostor Fassi sladoledarnice za proizvodnju sladoleda za svoje trupe u Rimu, što samo potvrđuje koliki je značaj imala i izvan granica Italije.
I danas, 140 godina kasnije, interijer nosi duh prošlih vremena - visoki stropovi, retro ogledala, drveni pult i zveckanje metalnih žlica koji posjetitelje vraćaju u prošlost.
Sladoledi inspirirani tradicijom
Ono što Fassi izdvaja od drugih rimskih gelateria nije samo starost, već i autentičnost okusa koji se prenose s generacije na generaciju. Njihov najpoznatiji desert je sampietrini - male kocke gelata obavijene slojem tamne čokolade, inspirirane popločenim ulicama Rima. Tu je i Cassata Giuseppina, desert nazvan po Giovanni Fassijevoj supruzi, koji spaja voćne i mliječne slojeve u bogatu, ali uravnoteženu kombinaciju.
Svaki okus ima svoju priču - bilo da je riječ o jednostavnom fior di latte ili raskošnom pistaciju, svaki zalogaj govori o poštovanju prema tradiciji i zanatskom pristupu. Iako su danas u modi moderni okusi poput matcha čaja, slanog karamela i veganskih varijanti, Fassi ostaje vjeran svojoj recepturi. Mnogi turisti posjećuju ga upravo zbog toga, kako bi isprobali okuse koji se nisu mijenjali više od stoljeća.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati