Sirova riba - da ili ne? Ovdje su neke stvari koje treba imati na umu
EVO SVE što trebate znati o mogućim opasnostima konzumiranja sirove morske hrane.
Bakterije
Nekoliko bakterija može uzrokovati bolesti koje se prenose hranom, kao što su salmonela, listeria monocytogenes i, jedna velika, vibrio. Ovo je bakterija koja nastanjuje tople, obalne vode u kojima žive kamenice. Vibriozom se možete zaraziti jedući kamenicu ili bilo koji nedovoljno kuhani komad plodova mora koji sadrži bakterije.
Možete ga dobiti i plivanjem s otvorenom ranom. No, kamenica koja sadrži vibrio ne izgleda, ne miriše niti ima drugačiji okus od ostalih kamenica. A budući da ljuti umak, limunov sok i alkohol neće ubiti vibrio, jedini način da budete sigurni je da termički obradite kamenice.
Dok su kamenice često uzročnici vibrio infekcije, rakovi, rakovi, školjke, dagnje i jakobove kapice također se povezuju s bolešću. Rjeđe je dobiti infekciju od nedovoljno kuhane ribe.
E sad, ne trebate se bojati onih iz Stona, koliko kamenica na putovanjima, posebice u izrazito turističkim restoranima gdje se poslužuje sve i svašta. Ako imate loš predosjećaj, jednostavno preskočite tu "ultrajeftinu priliku za probati top namirnicu". Znate i sami da to ne postoji.
Paraziti
Sirovi i nedovoljno kuhani plodovi mora također mogu biti kontaminirani anisakid nematodama, vrstom crva koji može uzrokovati bolest zvanu anisakiasis. CNN je izvijestio o bolesti i studiji koja je naziva rastućom bolešću u zapadnim zemljama.
Gliste prodiru u stijenku želuca ili crijeva i mogu uzrokovati bolove u trbuhu, povraćanje i proljev, a ponekad ih je potrebno ukloniti endoskopijom ili kirurškim zahvatom.
Sigurnosne preporuke
Kad je riječ o kupnji morskih plodova, preporučuje se da je u vitrini s kontroliranom temperaturom. Smrznuti plodovi mora moraju biti smrznuti u čvrstom stanju i ne smiju imati kristale leda na pakiranju.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati