Sezona smokava još traje, iskoristite ih za ovaj super kolač naše čitateljice
SMOKVE su mnogima omiljena ljetna delicija - od njih možete napraviti razna jela, o čemu smo više pisali ovdje, a možete iskoristiti i njihovo lišće i od njega napraviti sirup (recept pronađite ovdje). Sada smo pronašli još jedan top recept koji morate što prije isprobati.
Riječ je o kolaču sa smokvama i sirom naše čitateljice Ružice Šoštar, koja je recept za svoj kolač podijelila u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?. Ovim su kolačem svi oduševljeni, a u nastavku pronađite detaljan postupak i sve potrebne sastojke.
Kolač od sira i smokava
Prvo pripremite tijesto, za koje će vam biti potrebno:
- 150 g oštrog brašna
- 150 g glatkog brašna
- 100 g šećera u prahu
- 30 g kakaa
- 150 g maslaca
- 1 jaje
- 50 ml vrhnja za šlag
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1 prstohvat soli
Od ovih sastojaka umijesite prhko tijesto, umotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na barem jedan sat. Dvije trećine tijesta razvaljajte u veličini kalupa, a kalup premažite s malo maslaca i pospite brašnom, u njega stavite razvaljano tijesto i krajeve utisnite uz stijenke kalupa.
Sada pripremite nadjev, za koji će vam trebati:
- 150 ml vrhnja za šlag
- 100 g šećera
- 200 g krem sira
- 1 limun (korica i sok)
- 1 vanilin šećer
- 2 jaja
- 6-10 svježih smokvi
- 50 grama listića badema
Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva, a zatim od vrhnja, šećera i vanilin šećera napravite čvrsti šlag i uz stalno miješanje umiješajte ribanu koricu i sok od limuna, jaja i sir. Kremu razmažite po tijestu, na kremu posložite na četvrtine prerezane smokve, po tome sitno natrgajte ostatak tijesta i pospite listićima badema. Pecite 35-40 minuta.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati