Saznali smo sve o matchi, zelenom prahu koji je poharao društvene mreže i kafiće
SIGURNI smo da vam je barem jednom u kafiću i bezbroj puta na društvenim mrežama za oko zapela matcha, na prvi pogled nalik zelenoj kavi. Pa što je to točno matcha, kako se dobiva, kako se priprema i kakve se sve slastice mogu pripremati od nje, saznali smo od dvije sestre kojima je matcha život. Ali doslovno.
Malo o Maji i Zrinki
Maja Blažević pokretačica je brenda Materia, te se bavi uvozom matcha praha iz Japana, koji se za sada distribuira uglavnom kafićima i restoranima, a preko web shopa ga mogu kupiti i fizičke osobe. Nedavno joj se pridružila i sestra Zrinka, a s obzirom da im se svaki dan vrti oko matche, odlučili smo ih zamoliti za pomoć - objasnile su nam što je to točno, može li zamijeniti kavu, kako se priprema napitak i je li napitak jedino za što se može koristiti.
Inače, osim matche u ponudi imaju i razne dodatke za pripremu matcha napitka, poput metlice za miješanje, posudice, stalka za metlicu i žličice, kao i eco-friendly prostirke za vježbanje te boce za vodu.
Što je točno matcha, kako se proizvodi, od čega se dobiva?
Matcha je zeleni čaj u prahu, poznat i kao čarobni napitak koji se koristi stoljećima u Japanu. Njezina ljekovita i opuštajuća svojstva među prvima su otkrili i u njima uživali budistički zen svećenici i samuraji.
Dolazi od iste biljke kao i obični zeleni čaj (Camellia sinensis), ali matcha se uzgaja u sjeni posljednjih 20 do 30 dana prije berbe, suši i potom pretvara u fini prah, za razliku od običnog zelenog čaja, koji raste na suncu.
Upravo boravak u sjeni matchi je osigurao titulu jednog od najzdravijih napitaka na svijetu jer u tom razdoblju dobiva cijelo bogatstvo nutrijenata - antioksidansa, aminokiselina, vitamina i minerala.
Matcha je zapravo cijeli list čaja koji se konzumira samljeven, što znači da, kada ga dodamo u vodu, pijemo čistu biljku i u sebe unosimo sve njezine dobrobiti. Proglašena je jednim od najzdravijih napitaka na svijetu.
Kakvi su dojmovi ljudi koji je probaju prvi put u životu
Maja nam je otkrila što kažu oni koji prvi put kušaju ovaj zeleni napitak.
"Dojmovi su različiti, ali najviše ovise o kvaliteti matche koju konzumiraju. Važno je da matcha dolazi iz Japana, koji je njezino rodno mjesto. Smatra se kako najbolja matcha dolazi iz pokrajine Uji pokraj Kyota, otkud, primjerice, dolazi i naša Materia matcha. Nju su farmeri otkrili kao savršeno mjesto za uzgoj matche, s obzirom na kombinaciju blage klime, magle koja dopire do listova biljke, izrazito plodnog tla te isparavanja iz obližnje rijeke Uji, što pridonosi održavanju vlage", rekla nam je.
"Na dojam utječe i način na koji se pije, recimo u formi čaja (samo s vodom) ili kao matcha latte (najčešće se pije s biljnim mlijekom, poput zobenog, bademovog ili rižinog). Često se zna dogoditi da su ljudi probali matchu loše kvalitete i imaju predrasude da nije ukusna, no kada probaju kvalitetnu matchu, brzo promijene mišljenje", objašnjava.
Neki je uspoređuju s kavom, ali što se pokazalo najčešćim - zamijene li kavu njome ili piju usporedno jedno i drugo?
"I jedno i drugo. S obzirom na to da ima veći udio kofeina nego obični zeleni čaj, često se pije i kao zdrava zamjena za kavu. Kofein iz matche otpušta se puno sporije i stabilnije u organizmu, kroz period od 4 do 6 sati. To znači da nema nervoze izazvane naglim rastom i padom energije, što se događa kad pijemo kavu", objašnjava nam Maja pa nastavlja:
"Moćna kombinacija kofeina i aminokiseline L-teanin stvara calm euphoria efekt, to jest istovremeno nas energizira i opušta. Matcha je zapravo alkalizirajuća kava jer daje nam energiju, ali je, za razliku od kave, gastrointestički podnošljiva."
Kako se priprema i za što se sve može koristiti
Japanci je pripremaju najčešće samo s vodom, kao matcha čaj. U Americi i zapadnoj Europi popularne su varijante matcha latte i iced matcha, s dodatkom biljnog mlijeka.
Matcha je super i kao dio koktela jer daje posebnu, intenzivnu zelenu boju, a često se stavlja u smoothieje ili zdrave bowlove. Za ljetne dane vrlo je osvježavajuća u kombinaciji s limunadom ili cijeđenom narančom.
Odlično se slaže sa slatkim notama, recimo s palačinkama, sladoledom i raznim kolačima, poput torte od jagode, tiramisua ili pudinga. Vrlo dobro funkcionira i u slanim jelima, npr. kao zeleni dodatak hummusu, raznim tjesteninama ili tijestu za pizzu.
Rok trajanja praha
Rok trajanja je 2 godine. Nakon otvaranja važno je da se matcha drži čvrsto zatvorena, na suhom i tamnom mjestu, daleko od sunčeve svjetlosti. Za vrijeme ljetnih mjeseci može se čak držati u hladnjaku.
Ako odlučite kupiti matchu, pobrinite se da je pravilno čuvate jer ovo je, moglo bi se reći, skup sport - 50 grama praha košta 32.50 eura, to jest 245 kuna. No, za jedan napitak potreban vam je tek jedan gram.
Jedan od popularnijih napitaka je matcha latte
Matcha latte kremastija je verzija originalnog matcha napitka u koji, osim vode, ide i mlijeko. Ne preporučuje se korištenje kravljeg mlijeka, s obzirom na to da sadrži kalcij, za koji se pokazalo da blokira apsorpciju hranjivih tvari u organizmu.
Za pripremu matcha lattea najčešće se koriste biljni napici poput zobenog, sojinog, bademovog ili rižinog, koji ne samo što neće omesti proces apsorpcije hranjivih tvari već će joj dati još bolji i posebniji okus.
Evo kako napraviti matcha latte
Sastojci koji su potrebni:
1 g matcha praha
100 ml vruće vode
100 ml biljnog mlijeka po želji (bademovo, sojino, zobeno...)
1 žličica meda ili malo agavinog sirupa ako želite zasladiti
Zagrijte vodu na otprilike 80 stupnjeva. Važno je da ne proključa kako se ne bi izgubile nutritivne vrijednosti. U širu šalicu ili zdjelicu stavite matcha prah te ga prelijte s malo vruće vode. Pomoću bambusove metlice dobro izmutite matcha prah s vodom, dok se potpuno ne rastopi i ne stvori lijepa pjenica na vrhu.
Potom prelijte mješavinu matche i vode u šalicu u kojoj ćete servirati svoj napitak, dodajte još malo vode i biljnog mlijeka te, za slađu varijantu, dodajte malo meda ili agavinog sirupa, ovisi što vam je draže.
Recept možete pronaći i na ovom linku, a u nastavku je i par recepata za slastice, pa izaberite želite li prvo probati američke palačinke, keksiće od bademovog brašna ili tiramisu s matchom.
Američke palačinke s matchom (vegan)
Matcha keksići
Matcha tiramisu (vegan)
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati