Prestanite raditi baby kašice, počnite raditi krem-juhe
 
        STIGLA je prava jesen - sve češće mijesimo dizana peciva, za desert jedemo pitu od jabuka i rado se grijemo uz upaljenu pećnicu. U punoj je snazi i jedna od namirnica totalno karakterističnih za jesen, a radi se o tikvi. Pa malo u muffine, malo u kiflice, malo u nadjev za pitu, malo za njoke. Divota, treba iskoristiti sve sezonsko.
Jedno od jela od tikve koje, moglo bi se reći, drži monopol na tržištu slasnih i toplih jesenskih obroka definitivno je kremasta juha. U kombinaciji s kvalitetnim bučinim uljem i lagano tostiranim sjemenkama, ova je juha prava zvijezda. Izgleda majstorski, a ni ne zahtijeva posebne vještine i desetljeća provedena za štednjakom.
Tako jednostavna
Toliko je jednostavna da je realno mogu napraviti i mala djeca, i to bez prevelike drame. Ovisi radite li s pečenom ili kuhanom tikvom, postupak je prilično jednostavan, kao i potrebni sastojci.
Tek par sastojaka za čaroliju
Tikvi ne treba veliko društvo da bi vas nagradila finom juhom. Crveni luk, eventualno češnjak, sol, papar, voda - nema tu neke filozofije i osamsto osamdeset osam sastojaka. Naravno, uvijek možete ubaciti prstohvat nekog svog milog začina ili komadić mrkve/cvjetače/tikvice koji vam stoji u kutu hladnjaka, već par dana na umoru i moli da ga se spasi.
>> Recept za kremastu juhu od tikve s grčkim jogurtom
A sad - kašica ili juha
Ok, neki ljudi vole da im je krem-juha malo gušća. "De gustibus non est disputandum", rekli bi stari Grci, odnosno "o ukusima se ne raspravlja", kažemo mi Balkanci.
Koliko god ne želimo prigovarati tuđim ukusima, ne možemo zažmiriti na hrpe videorecepata koje zadnjih tjedan, dva nalazimo (htjeli ili ne) po društvenim mrežama. Instagram, Facebook, TikTok, pa skoro da i iz LinkedIna ne krenu iskakati te na početku oku vrlo ugodne snimke kuhanja guste juhe. Tikvu smo ovdje stavili u prvi plan jer je ona takav favorit mjeseca listopada, no što se nas tiče, vrijedi za sve krem-juhe.
Gdje je problem?
Ono što nas, možemo čak reći, i mrvicu ljuti je to što svaka ta juha izgleda kao baby kašica. Kad je juha toliko gusta da kad žlicom prođete po tanjuru ostane trag koji izgleda kao da je nad tanjurom mađijao sam Mojsije, to više nije juha. To je baby kašica. Juha bi se trebala razlikovati od pirea koji stavljate u peciva, punjenja za prhke pite, frappuccino ili biskvite.
>> Recept za pire od bundeve koji možete koristiti za kruh, kolače, njoke
Pa kako?
Otkrit ćemo vam sad kako mi radimo najjednostavniju juhu od tikve. Za početak, ne pečemo je jer to više nije najjednostavnija verzija i osim jednog lonca i štednjaka vam je potrebna i pećnica i lim za pečenje i to više nije samo tako.
1. Tikvu ogulite gulilicom za krumpir - lakše je od mučenja nožem jer se nećete porezati, a ni baciti pola tikve jer ćete na ovaj način odstraniti samo koru bez nepotrebnog mesa.
2. Očistite i nasjeckajte crveni luk.
3. U lonac ulijte ulje (maslinovo/suncokretovo/koje vam je draže) i prodinstajte luk da postakli.
4. Dodajte tikvu narezanu na kocke.
5. Zalijte vodom da sve prekrije i još dva/tri prsta preko (rekli smo da je jednostavno pa nam se ne da svako malo otvarati poklopac i dolijevati vode).
6. Posolite i popaprite. Sol neka bude prema vlastitom ukusu. Papar podebljajte jer je tikva slatka i treba joj nešto malo oštrije. Znate onu "suprotnosti se privlače"? E, tako je i s tikvama i paprom.
7. Kuhajte dok ne omekša potpuno. Nema kod krem-juha al dente fora jer želite da se pod štapnim mikserom napravi glatka juha bez komadića. Vrijeme kuhanja ovisi o tome koliko su velike kock(ic)e tikve.
8. Usitnite štapnim mikserom. Možete i u blenderu, ali nismo baš fanovi onih mjehurića u juhi kao što ste možda navikli u smoothieju. Plus što je ovo jednostavnije jer ne trebate prebacivati sve u neku drugu posudu, već radite u loncu u kojem se juha kuhala.
9. Sad kad je skroz usitnjena i dobili ste, kako na televiziji kažu - svilenkastu konzistenciju, dodajte vode ako treba. A vrlo vjerojatno treba. Tu se možete voditi pravilom da bude gustoće kao smjesa za palačinke ili rjeđa.
Zapamtite, ne kuhate pekmez i imate više od 6 mjeseci života. Skockajte se, maknite se od kašica i skuhajte juhu.
 
        bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati
 
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                        