Posjetio sam neobičnu kvartovsku pizzeriju u Španskom, imam samo jednu zamjerku

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.
PRIKSA je pomalo neobična pizzerija koja se nalazi na parkiralištu zapuštenog Karting centra Zagreb u zagrebačkom kvartu Špansko. Za ovu sam pizzeriju čuo dok je još bila u vlasništvu starog vlasnika, a radilo se o pokretnoj pizzeriji na kotačima.
Međutim, novi su vlasnici otkupili simpatični kamiončić i odlučili ga parkirati na već spomenutom parkiralištu karting centra. Ispred su postavili dvije terase s desetak stolova i od mobilne pizzerije napravili zanimljivu i neobičnu kvartovsku pizzeriju.
Budući da sam dobar dio života proveo u Španskom, ova mi je kvartovska pizzerija bila dodatno zanimljiva ne samo zbog neobičnog koncepta rada, već i zbog same lokacije. U pizzeriju sam stigao u ranim poslijepodnevnim satima s dosta velikom ekipom pa sam uspio isprobati šest različitih pizza.
Njihove pizze zadržale duh klasičnih old school pizza
Sam koncept rada podsjetio me na budimpeštansku Manufakturu, pizzeriju u kojoj sami na pultu birate i naručujete svoju pizzu, plaćate, a zatim je, kad bude gotova, preuzimate na kartonskom podlošku i nosite na svoj stol. Za razliku od Manufakture koja pravi romanske pizze, Priksa pravi i peče pizze koje su najsličnije napoletanama, ali su zadržale i duh klasičnih starih pizza.
Rubovi nisu pretjerano uzdignuti i napuhani poput rubova kakve danas imaju moderne napoletane. Tijesto je jako fino i ukusno, a siguran sam da prolazi dosta dug i adekvatan proces predfermentacije i fermentacije.
Jedina bi mala zamjerka bila to što su rubovi u unutrašnjem dijelu pomalo nabijeni, gnjecavi i mrvicu vlažni, a pretpostavljam kako se pizze peku na vrlo visokim temperaturama kroz jako kratko vrijeme te se rubovi ne stignu dovoljno ispeći iznutra i na neki način isušiti od očito visokog postotka hidratacije. No, to je uistinu vrlo mala zamjerka i može se lako ukloniti.
Nadjevi složeni od vrlo kvalitetnih sastojaka
Nadjevi su na svim pizzama bili odlični, a složeni su od vrlo kvalitetnih sastojaka. Dodatna je zanimljivost to što većina pizza nosi imena po ulicama i trgovima u Španskom. Naručili smo Priksu, Živu vatru, Cesarićevu, Rešetarovu, Pizzu pršut - bijelu i pizzu Trg Ivana Kukuljevića. Najviše su nas se dojmile Priksa i Cesarićeva.
Priksa je bijela pizza s mozzarellom, špinatom, cherry rajčicama i orasima, a Cesarićeva je zapravo slavonska pizza na kojoj dominiraju šunka, kulen i špek uz vrhnje i luk. Meni se uz ove dvije poprilično svidjela i bijela Pizza pršut i to prvenstveno zbog finog karameliziranog luka. U ponudi je četrnaest pizza, a cijene se kreću od 8,10 eura koliko je Krklecova, pizza sa sirom, do 9,80 eura koliko su Pizza pršut - crvena i Pizza pršut - bijela.
Uz pizze se mogu naručiti pivo i sokovi koji su, poput pizza, umjerenih i pristupačnih cijena. Kad bih samo jednom rečenicom morao opisati Priksu, napisao bih kako se radi o odličnoj kvartovskoj pizzeriji neobičnog koncepta rada s jako dobrim i ukusnim pizzama u ponudi.
Upravo je Špansko kvart u kojem je cijela priča s napoletanskim pizzama i razvojem hrvatske pizza scene i krenula. Sve je počelo u nekadašnjoj kultnoj pizzeriji O'Hara koja se nalazila samo nekoliko stotina metara udaljena od lokacije na kojoj se danas nalazi Priksa.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati