Paprike punjene kupusom su jako fina, ali i jeftina zimnica. Obavezno ih radimo
AKO NISTE od onih koji u ovo doba godine po cijele dane po kuhinji zvonkaju staklenkama, šteta. Nadamo se da ćete postati do kraja teksta. Kolovoz je mjesec kada sve vrvi od svježeg voća i povrća, a iako će neki reći kako nemaju živaca ni vremena, niti se isplati spremati zimnicu, mi mislimo da je to jedna od ljepših ljetnih aktivnosti u kuhinji.
Kako su krenule paradajzerice, one male mesnate i okrugle paprike, na pamet su nam odmah pale kisele paprike punjene kupusom koje preko zime rado jedemo uz pečeno meso s krumpirom, ali i razne mesne saftove, grah s kobasicom, pa i pečene kobasice. Kako ih radimo svake godine i svaki put naučimo nešto novo, imamo par savjeta kako da vam cijeli proces prođe što bezbolnije.
1. Paprike
Ako nemate domaće, već ih kupujete, birajte svježe paprike glatke kore, zelenih peteljki. Pripazite da nemaju natrulih dijelova jer bi vam to moglo pokvariti cijelu zimnicu.
Trebate ih očistiti prije punjenja, a najbolje je da ih prvo operete pa onda nožićem sa šiljastim vrhom počnete čistiti paprike. Moraju ostati cijele s obzirom na to da ćete ih puniti kupusom, zato pažljivo zarežite u krug oko peteljke, izvucite dio s peteljkom i sjemenkama i maknite prstom ako unutra ostane još koji dio sa sjemenkama.
2. Kupus
Svježi bijeli kupus narežite na trakice, tanko kao za salatu. Stavite u posudu i posolite kako bi iz kupusa izašao višak vode, ali i same trakice će postati elastičnije pa ćete lakše napuniti paprike. Kad posolite kupus, treba odstajati pola sata do sat vremena.
3. Punjenje
Očišćene paprike dobro napunite kupusom koji ste ocijedili od tekućine koju je pustio pa slažite u čiste staklenke. Za ovu je zimnicu najbolje koristiti veće staklenke, jer bi vam u one manje stale tek dvije-tri paprike.
4. Tekućina
Najbolje je koristiti alkoholni ocat. Iako se originalno stavlja sol i ništa drugo od začina nije obavezno, možete se poigrati. Papar u zrnu, lovorov list, grančice svježeg kopra, čili papričice ili sjemenke gorušice samo su dio onoga što možete ubaciti u staklenke s punjenom paprikom.
5. Zatvaranje
Staklenke morate zatvoriti novim čepovima jer kod onih starih, već korištenih, postoji mogućnost da su oštećeni ili imaju hrđave dijelove. Staklenke zatvaramo čim paprike punjene kupusom prelijemo mješavinom s octom, dok je sve skroz vruće.
Kako bi se stvorio vakuum u staklenci da bi mirno mogla dočekati zimu, pa i proljeće, a bez da se pokvari, potrebno je staklenke staviti u pećnicu ili "zakuhati" na štednjaku.
Ako se odlučite za pećnicu, zagrijte je na 150 stupnjeva, ugasite pa odmah unutra stavite zatvorene staklenke i ostavite preko noći da se ohlade zajedno s pećnicom.
Ako radite na štednjaku, u veliki lonac stavite staklenke, ulijte vode do 2/3 visine staklenki i zakuhajte. Čim krenu mjehurići, ugasite i ostavite da se sve zajedno ohladi u vodi. U oba slučaja ćete na kraju, kada se sve ohladi, vidjeti kako se sredina čepa, to jest poklopca, uvukla prema unutra. To znači da je sve ok i da staklenke možete preseliti u ostavu ili neku policu na tamnijem mjestu koja nije direktno izložena suncu i spremne su za zimu.
Recept za ukiseljene paprike punjene kupusom je OVDJE.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati