Ovaj recept za zapečene špagete može zasjeniti i lazanje, puno je jednostavniji

ZAPEČENE tjestenine spadaju među omiljene obiteljske večere. Iako su domaće lazanje često rezervirane za posebne prigode zbog složenije pripreme, to ne znači da se radnim danom morate odreći bogatih i kremastih jela iz pećnice. Upravo je ovaj recept za zapečene špagete s Alfredo umakom savršena alternativa. Nudi sve što volimo kod lazanja - sočan umak, tjesteninu i hrskavu koricu od sira - ali uz puno manje truda, piše The Kitchn.
Osim što je priprema znatno jednostavnija od slaganja lazanja, ovi zapečeni špageti osvajaju bogatim okusom sira i nježnom teksturom tjestenine, bez potrebe za dugotrajnim kuhanjem umaka. Tajna se krije u svilenkastom umaku od parmezana na bazi zaprške, koji je stabilniji za pečenje od klasičnog Alfreda, a istovremeno pruža onu prepoznatljivu kremoznost i bogatstvo okusa.
Potrebni sastojci
Za ovo jelo trebat će vam:
- špageti
- maslac
- glatko brašno
- mlijeko
- vrhnje za kuhanje
- mozzarella
- parmezan
- češnjak u prahu
- sol
- svježi peršin.
Kako se priprema
Zagrijte pećnicu na 190°C, a u velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu. Špagete kuhajte minutu kraće od uputa za al dente. Za to vrijeme pripremite umak. U drugom loncu otopite maslac, dodajte brašno i kuhajte oko dvije minute dok ne dobije zlatnu boju. Polako umiješajte mlijeko i vrhnje za kuhanje pa pustite da zavrije uz povremeno miješanje. Smanjite vatru i kuhajte oko pet minuta dok se umak lagano ne zgusne.
Maknite umak s vatre. Umiješajte veći dio naribane mozzarelle i parmezana, češnjak u prahu i sol dok smjesa ne postane glatka. Ocijeđene špagete dodajte u umak i sve dobro promiješajte. Po potrebi dodatno posolite. Smjesu prebacite u posudu za pečenje i poravnajte. Pospite preostalom mozzarellom i parmezanom.
Pecite na srednjoj rešetki oko 20 minuta, dok se sir ne otopi, a rubovi ne počnu ključati. Za hrskavu koricu, premjestite posudu na gornju rešetku i uključite grill funkciju na 3-4 minute dok sir ne porumeni. Prije posluživanja ostavite da se ohladi pet minuta i po želji ukrasite svježim peršinom. Cijeli recept pronađite ovdje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati