Ova je slastica stoljećima bila slatkiš turske elite, a danas se kupuje kao suvenir
USRED smo sezone kestena, pa ih sve češće možemo vidjeti i na ulicama i u kućanstvima - najčešće u pečenom obliku, koji je najpopularniji.
Ipak, kesteni su prava jesenska delicija, a mogu se koristiti u raznim slanim jelima i kao slastice. Ovaj put donosimo vam poznat turski desert Kestane Şekeri, poznat i kao kandirani kesten, a lako ga možete napraviti i kod kuće.
Slatkiš osmanske elite
Ovaj desert potječe iz turske regije Burse, koja se nalazi na sjeverozapadu Turske. Postao je izuzetno popularan zbog jednostavne, ali luksuzne kombinacije okusa kestena i čokolade. Bursa je povijesno poznata po uzgoju kestena zbog pogodnih klimatskih uvjeta, a kesten je bio prisutan u turskoj kuhinji još od Osmanskog Carstva.
Početni oblik deserta bio je kandirani kesten, omiljeni slatkiš osmanske elite, često posluživan u palačama i na svečanim okupljanjima. Postepeno, kako su se ukusi razvijali, dodavanje čokolade ovoj poslastici podiglo ju je na novu razinu. Kesteni su već stoljećima simbol Burse, gdje se koriste i za slana jela, uključujući i meso i peciva.
Simbol Burse i suvenir iz Turske
Kesten u čokoladi priprema se u jesenskom i zimskom periodu - u sezoni kestena. Najčešće se nabavlja već gotov, a čest je i na novogodišnjim proslavama. Desert je vrlo popularan u turskim slastičarnicama, posebno u Bursi, gdje ga se može pronaći u raznim specijaliziranim trgovinama. One u ponudi često imaju razne varijacije deserta, od klasičnih kandiranih kestena do onih prekrivenih čokoladom, ali i kombinacije s orasima ili začinima. Može ih se pronaći i u većim gradovima poput Istanbula ili Ankare, gdje se često kupuju i kao suvenir.
Sastojci za pripremu čokoladne verzije
Kućna priprema zahtijeva tek nekoliko sastojaka:
- svježe kestene
- šećer
- vodu
- vanilin šećer
- tamnu ili mliječnu čokoladu
- sol.
Kako se pripremaju
Zarežite vrh svakog kestena (kako biste olakšali guljenje nakon kuhanja) pa ih kuhajte dok ne omekšaju. Kad se ohlade, skinite s njih vanjsku i unutarnju kožicu te pazite da ostanu cijeli.
Napravite šećerni sirup: u lonac stavite šećer i vodu i zagrijavajte dok se šećer ne počne topiti. Dodajte vanilin šećer i nastavite kuhati dok se šećer potpuno ne otopi. Proces traje oko 10-15 minuta, a dobit ćete gust sirup. Za dodatnu aromu možete dodati i cimet, kardamom ili koricu naranče.
Kestene ubacite u sirup i pustite da se kuhaju na laganoj vatri desetak minuta. Kada upiju sirup, postat će slatki i sjajni. Dok se hlade, pripremite čokoladnu glazuru. Otopite čokoladu na pari i miješajte ju dok ne postane glatka i sjajna. Kestene umočite u čokoladu i stavite ih na rešetku ili lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
Ostavite da se čokolada stvrdne, a najbolje u hladnjaku.
Ovdje pogledajte detaljan recept za kućnu pripremu ove slastice. Čokoladni kesteni mogu se pripremiti i od kesten-pirea koji je potrebno oblikovati u kuglice te potom umakati u čokoladu.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati