Novootvorena pizzerija u Jastrebarskom ima nestvarno visoke ocjene, posjetio sam je

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.
KAD BI mi do nedavno netko spomenuo Jastrebarsko, prva bi mi asocijacija bila Jaskanski polumaraton, jedan od težih i zahtjevnijih polumaratona koji sam istrčao nekoliko puta i koji mi je ostao u lijepom sjećanju. Budući da poslije istrčanih utrka volim s ekipom otići na pivo i pizzu, zapamtio sam kako sam u Jastrebarskom to mogao odraditi samo polovično - odlazili smo na pivo, ali ne i na pizzu.
Zato sam se, vođen znatiželjom, saznavši da je u Jastrebarskom otvorena nova pizzerija, prvom prilikom zaputio u ovaj simpatični gradić smješten negdje na pola puta između Zagreba i Karlovca. Odredište mi je bila novootvorena pizzerija Kora koju mnogi hvale, a na Google Mapsu ima nestvarno visoku ocjenu 4,9 uz bezbroj pozitivnih recenzija.
U pizzeriji radi iskusan pizza majstor koji je pobijedio na natjecanju
Naravno, malo sam se raspitao pa sam saznao kako iza cijele ove priče stoji jedan poznati instruktor i jedan mladi, ali već poprilično iskusan pizza majstor kojeg sam upoznao tijekom jednog natjecanja pizza majstora na kojem je i pobijedio. Upravo sam zbog toga očekivao modernu napoletansku pizzu koju mnogi spominju i hvale, ali Kora ne pravi i ne poslužuje napoletanske pizze.
Pizza je odlična, ali nije napoletana. To me je pomalo zbunilo, no ubrzo sam došao i do odgovora. Kora u ponudi ima i dostavu pizze, a napoletanske su pizze vrlo nezahvalne za dostavu pa su mnoge pizzerije koje prave napoletanu jednostavno odustale od te opcije, a neke su se poput zagrebačkog Franko'sa i osječkog Novog Saloona odlučile za zanimljivu strategiju.
Ove pizzerije prave različite vrste tijesta pa u restoranima poslužuju napoletane, a za dostavu pripremaju drugačije pizze koje su nešto poput klasičnih old school pizza. To je poprilično zahtjevno, a potrebne su vam barem dvije krušne peći i nekoliko pizza majstora.
Kora priprema pizze koje su između napoletana i old school pizza
Kora se odlučila za pomalo hrabru i neobičnu strategiju pa pravi i priprema pizze koje su nešto između napoletana i klasičnih old school pizza. Na neki su način prilagodili napoletanu uvjetima dostave pa u restoranu imaju pizze koje možda neće oduševiti ljubitelje napoletana, ali će ih sigurno zadovoljiti kao što će zadovoljiti i sve one koji Korinu pizzu kušaju i putem dostave.
Nama su se Korine pizze jako svidjele, a podsjetile su me na pizze kakve sam kušao u zagrebačkoj pizzeriji Re. Obje ove pizzerije prave pizze uzdignutih, hrskavih i zrnatih rubova, budući da tijesto prije pečenja razvlače u semolini. Tijesto je lagano i ukusno poput kakvog finog peciva, a nadjevi su sočni i složeni od vrlo kvalitetnih sastojaka.
Pizza s mortadelom jedna od najboljih koje sam do sada kušao
Naručili smo Pepperoni, Slavonku i Mortadellu e Pistacchio koju mnogi, uz Koru, smatraju glavnim adutom ove pizzerije. Budući da je to moja omiljena pizza koju najčešće koristim za usporedbu, slažem se s tvrdnjom kako je Mortadella e Pistacchio prava bomba i jedna od najboljih koje sam do sada kušao. Osobno volim kad na ovoj pizzi dobijem i finu burratu koja joj daje dodatnu dozu sočnosti.
Kora u ponudi ima 16 pizza od kojih su tri izdvojene kao nove pizze u ponudi. To su Losos s kavijarom, Lovačka i Slavonka koju smo i mi probali. Slavonka je pravi izbor za one koji vole pizze ljutih i težih nadjeva. Cijene se kreću od 8 eura, koliko je Margherita, do 14,50 eura, koliko je ona najskuplja Tartufata e Panceta. Većina je pizza između deset i četrnaest eura, što s obzirom na ponuđenu kvalitetu smatram prihvatljivim i pristupačnim cijenama.
Cijeli je restoran uređen detaljno i skladno, ambijent je topao i ugodan, a atmosfera poprilično opuštena. Ono što uvijek volim naglasiti, a smatram velikom prednošću, jest to što Kora u ponudi osim pizza ima i drugu vrstu hrane. To je svakako dobro ako se s prijateljima ili obitelji zaputite na pizzu, a imate nekoga u tom društvu tko baš i nije ljubitelj pizze.
Drago mi je što je Jastrebarsko napokon dobilo odličnu pizzeriju u kojoj mogu uživati i ljubitelji napoletane poput mene, ali i ljubitelji old school pizza. Kora se odlučila za neobičnu i pomalo hrabru strategiju koja se na kraju pokazala odličnom, čemu svjedoče vrlo visoke ocjene i pozitivni osvrti kojima se i ja ovim svojim tekstom svakako pridružujem.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati