Nekoć skroman obrok za radnike, a danas je jedno od omiljenijih zimskih jela
LIČKE pole jedno su od najjednostavnijih, ali i najomiljenijih jela hrvatske kuhinje, a potječu, kako im i samo ime govori, iz Like. Glavni sastojak je, naravno, vrhunski lički krumpir koji se nakon pečenja topi u ustima. Ovo jelo posebno je popularno u zimskim mjesecima kada se često obogaćuje ploškama slanine koje mu daju neodoljivu aromu.
Ličke pole predstavljaju esenciju tradicionalne ličke kuhinje - jednostavne, izdašne i temeljene na namirnicama koje su bile lako dostupne. U kraju poznatom po uzgoju iznimno kvalitetnog krumpira, ovo jelo nastalo je kao skroman, ali hranjiv obrok koji je generacijama pružao snagu za težak rad. Pole su simbol snalažljivosti i sposobnosti da se od tek nekoliko sastojaka stvori prava delicija koja i danas osvaja svojom autentičnošću.
Potrebni sastojci
Priprema ovog jela je izuzetno jednostavna. Za pripremu će vam trebati oko 10 minuta, dok se pole peku 40 minuta, a od sastojaka će vam trebati:
- krumpir
- sušena slanina
- sol.
Kako se pripremaju
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Krumpire dobro operite pod mlazom vode, ali ih nemojte guliti. Osušite ih kuhinjskim ubrusom, a zatim svaki prerežite na pola po dužini. Polovice krumpira posolite i posložite na lim za pečenje tako da je prerezana strana okrenuta prema gore, a kora prema dolje. Na svaku polovicu stavite tanku ploškicu slanine. Ako je potrebno, pričvrstite je čačkalicom kako ne bi skliznula tijekom pečenja.
Stavite lim u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 40 minuta. Pole su gotove kada slanina postane hrskava, na vrhu krumpira se stvori zlatna korica, a unutrašnjost postane potpuno mekana, što možete provjeriti ubodom vilice. Pečene ličke pole najbolje je poslužiti tople, odmah iz pećnice. Možete ih jesti samostalno kao jednostavan obrok ili kao prilog uz razna jela, a recept je ovdje.