Najbolji citati Anthonyja Bourdaina o tome kako i kada piti
ANTHONY Bourdain je bio daroviti kuhar, pripovjedač i pisac koji je gotovo dva desetljeća diljem svijeta vodio televizijske gledatelje u istraživanjima raznih kultura i kuhinja. Bio je majstor svog zanata, prije svega u kuhinji, a potom i u medijima, a kroz svoje je televizijske emisije i knjige pomogao raznolikoj publici da drugačije razmišlja o hrani, putovanjima i sebi.
Zalagao se za marginalizirane skupine i vodio kampanju za sigurnije radne uvjete radnika u ugostiteljstvu. S nama nije od 2018. godine, no rado ga se sjetimo kroz njegove emisije. Izdvojili smo Bourdainovih 15 najboljih citata vezanih uz pijenje alkoholnih pića.
Kako piti viski
"Po mom mišljenju, nekim jačim viskijima koristi dodatak malo vode, samo kako bi ih otvorila. Ali, općenito govoreći, viski radije pijem čist, osim kada se samo malo opuštam poslijepodne. Ako planiram piti tri sata, onda da, mislim da može malo leda, ali samo kada je u pitanju jeftiniji viski." - Supercall
"U savršenom svijetu bih prije večere uz kamin popio single malt viski, sjeo za fini obrok, popio malo vina, a zatim završio s još jednim viskijem." - SC
O koktelima
"Mislim da je Negroni savršen koktel jer su to tri pića koja mi se baš ne sviđaju. Ne volim Campari, ne volim slatki vermut i ne volim osobito gin. Ali kada ih pomiješate zajedno s malo narančine kore... Priprema vas za večeru, na neki način vas čini gladnima, briše rubove poslijepodneva. Nakon večere fino sjeda. Negroni je i aperitiv i dižestiv. Rijetko koje piće to može." - Thirsty
"Jednom kada počnete pripremati koktele s vrhunskim viskijem, čini vam se da je to užasno rasipanje. Château Pétrus ne biste ulili u punč ili kuhali s njim. Potpuno je besmisleno." - SC
O pivu
"Moje omiljeno pivo je hladno pivo, posluženo brzo i uz minimalno kompliciranje." - Refinery29
"Ima nečeg prekrasnog u popodnevnom piću. Potpuno sami za barom, pivo koje nije prehladno - čak i u ovom lažnom irskom pubu." - izvadak iz knjige Medium Raw: A Bloody Valentine to the World of Food and the People Who Cook
O mamurluku
"Zakažite svoj mamurluk. Probudite se što prije možete. Popijte hladnu Coca-Colu ili Pepsi. Popijte par aspirina. Popušite joint. Joint će vam pomoći da razvijete apetit, a tada pojedite jako začinjenu hranu. Malo začinjenih ostataka, poput jučerašnje Kung Pao piletine bi bilo savršeno." - Men’s Journal
O putovanjima
"Kada se bavite složenim organiziranjem prijevoza, najbolje je napraviti pauzu uz hladno pivo i pustiti nekom drugom da to riješi." - iz Parts Unknown (Peru)
"Oni su u Rusiji profesionalci u tome, bez obzira na to koliko ste Jell-O shotova ili Jäger shootera popili na sveučilišnim zabavama, bez obzira na to koliko vi mislite da ste dobar pijanac, ne zaboravite da Rusi... bilo koji Rus - može popiti puno više od vas." - izvadak iz A Cook's Tour: Global Adventures in Extreme Cuisines
"Osobno, bio bih savršeno sretan da završimo s tim i odjebemo do najbliže viseće mreže za ležanje i velikog ledenog pića s kišobranom." — iz No Reservations (Karibi)
O žaljenju
"Ako sam pio... bilo koje drugo piće, a u 11 sati navečer mi netko priđe s idejom da bismo trebali popiti tekilu, ovo je uvijek važan trenutak... Ništa dobro iz ovoga neće proizaći." - Refinery29
"Moje prvo iskustvo vezano uz viski je bilo na koledžu. Srce mi je bilo slomljeno i bio sam jadan i na izmaku pameti. Dobio sam petinu Jack Daniel'sa i riješio cijelu stvar. Zatim sam sljedeća dva dana proveo u kupaonici dok su mi noge virile iz kabine, padao u nesvijest i budio se i opet padao u nesvijest. Nije bilo lijepo. Nisam se dopao prijateljima u domu, to vam mogu reći. Ipak sam tog dana naučio vrijednu životnu lekciju." - SC
O tome zašto ne morate biti stručnjak za viski da biste voljeli viski
"Pijte puno lošeg viskija i konačno ćete stići. Uzmite si vremena, ne shvaćajte to previše ozbiljno i uživajte. Bilo da se radi o sushiju ili viskiju. Ako pijete puno dobrog viskija i jedete puno dobrog sushija u svom životu, a onda probate odličan sushi, dok naiđete na odličan sushi, nadam se da ćete biti u poziciji da shvatite koliko je ogromna razlika između dobrog i odličnog." - Harper's Bazaar
"Čini li vas to sretnim? Iznenađuje li vas? Na isti način na koji ne trebate znati puno o vinu da bi vas vino usrećilo. Možete se naći za stolom ispijajući čašu i reći: "Bože, ovo je stvarno dobro." A netko će reći: "Pa ti imaš jako dobar ukus. To jebeno vino je vrlo skupo." - SC
O najboljoj vrsti bara
"Radije bih otišao u običan bar ili pub čiji mi se ambijent i atmosfera sviđaju i bio bih sretan da nađem dobar viski koji mi se sviđa - umjesto da odem na mjesto okruženo ljudima koji pišu bilješke. Želim biti okružen ljudima koji piju viski, uživaju u svojim životima i slušaju dobru glazbu - ne nužno partijanerima u atmosferi gdje si svi daju petice, već ugodnom okruženju. Viski bi trebao biti dio veće slike. Po mom mišljenju, znanstvenici ne bi trebali sjediti i pisati bilješke." - Harper's Bazaar
Budite odgovorni.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati