Meso iz pećnice vam uvijek ispadne presuho? Drugi put slijedite ove korake
PEČENJE mesa u pećnici jedna je od onih vještina koja izgleda jednostavno, ali zapravo skriva mnogo tajni. Iako se čini dovoljno staviti komad mesa u pećnicu i čekati, rezultat često zna razočarati - goveđi biftek prepečen i tvrd, pileći file suh, svinjska vratina bez hrskave korice. Ključ savršenog pečenja leži u kombinaciji prave temperature, pažljive pripreme, vlage i vremena odmora mesa nakon pečenja.
Svaka vrsta mesa zahtijeva svoj pristup. Govedina voli kratko, snažno pečenje da zadrži sočnost, dok svinjetina i janjetina traže sporije pečenje s malo tekućine kako bi vlakna ostala mekana. Piletina, s manje masnoće, zahtijeva posebnu pažnju kako bi ostala sočna, a teletina i junetina bolje će se razviti ako ih pečemo sporije i poklopljeno.
U ovom članku otkrivamo praktične trikove za svaku vrstu mesa, od govedine do janjetine, koji osiguravaju da vaše pečenje uvijek bude sočno, aromatično i savršeno zapečeno - bez frustrirajućeg isušivanja. Naučit ćete kako pravilno pripremiti meso, koje temperature koristiti, kako koristiti foliju ili temeljac te zašto je odmor nakon pečenja presudan.
1. Priprema je pola posla
Bez obzira na to koje meso pečete - govedinu, svinjetinu, piletinu ili janjetinu - važno je da meso prije pečenja odstoji na sobnoj temperaturi barem 20-30 minuta i da bude suho izvana, a to ćete postići tako da ga obrišete papirnatim ubrusom.
Osim toga, meso mora biti začinjeno ili marinirano najmanje sat vremena prije pečenja (ili još bolje preko noći). Naime, marinada sadrži ulje, kiselinu (limun, vino, jogurt, ocat) i začine koji pomažu omekšavanju vlakana i zadržavanju sočnosti.
2. Pečenje govedine
Govedina je najsočnija kad se ne prepeče. Vrijeme pečenja ovisi o debljini - za srednje pečeno (medium) potrebno je oko 20-25 minuta po kilogramu, na temperaturi između 180 i 200 °C.
Tijekom pečenja povremeno prelijte meso vlastitim sokovima ili maslacem. Na kraju, umotajte ga u foliju i pustite da odmori 10-15 minuta - sokovi će se ravnomjerno rasporediti i meso će ostati mekano.
3. Pečenje svinjetine
Svinjetina ima više masnoće, pa je zahvalnija za pečenje, ali lako se presuši ako se prepeče. Idealna temperatura pećnice za pečenje svinjetine je između 170 i 190 °C.
Premažite meso mješavinom senfa, meda i ulja, pa pokrijte aluminijskom folijom u prvom dijelu pečenja (2/3 vremena). Zadnjih 20 minuta maknite foliju da korica postane hrskava. Ako pečete suhi komad (npr. file ili kare), stavite malo temeljca ili piva u pleh - para će spriječiti isušivanje.
4. Pečenje piletine
Piletina se brzo suši jer ima manje masnoće, ali uz nekoliko trikova može ostati savršeno sočna. Idealna temperatura za pečenje piletine je 180 °C.
Cijelo pile premažite maslacem pomiješanim s biljem (timijan, ružmarin, češnjak) i lagano podignite kožu kako bi maslac bio i ispod nje. Pečete li filee, pokrivajte ih folijom i povremeno prelijte maslacem ili sokom od pečenja.
5. Pečenje junetine ili teletine
Ove vrste mesa traže duže i nježnije pečenje na temperaturi između 160 i 180 °C. Ovo meso uvijek pecite poklopljeno ili pokriveno folijom najmanje pola vremena. Tek ga je pred kraj potrebno otkriti da se uhvati lagana korica. Dodajte luk, mrkvu, celer i malo vina u tepsiju - povrće i tekućina daju aromu i vlagu.
6. Pečenje janjetine
Janjetina ima prirodnu masnoću, pa je lakše zadržati sočnost, a idealna temperatura za pečenje je 180 °C. Prije pečenja meso premažite mješavinom maslinova ulja, limunovog soka, češnjaka i ružmarina. Pecite poklopljeno ili prekriveno folijom 2/3 vremena, zatim otkrijte da korica porumeni.
7. Odmor mesa - ključni korak
Kad izvadite meso iz pećnice, nikada ga ne režite odmah. Neka odstoji 10-15 minuta (manji komadi 5-7). To omogućuje da se sokovi vrate u vlakna, a meso ostane mekano i sočno.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati