Meduze su ovog ljeta preplavile Jadran, a u nekim se zemljama smatraju specijalitetom
SVAKOG LJETA bombardirani smo vijestima da su meduze preplavile određene dijelove Jadrana, a sa zagrijavanjem mora to bi moglo postati učestala pojava te bi populacija meduza mogla rasti, dok se populacija riba u moru smanjuje.
Meduze se razmnožavaju u toplijoj vodi, u uvjetima koji su opasni za druge morske životinje, ponajviše za ribe, a zagrijavanje mora kao posljedica klimatskih promjena meduze pogađa puno manje nego ostala morska stvorenja. Osim toga, prekomjernim izlovom iz mora se uklanjaju prirodni neprijatelji meduza, zbog čega one opstaju i sve se više razmnožavaju.
Mnogi znanstvenici zato smatraju da bi meduze mogle postati ekološki prihvatljiva hrana budućnosti koja bi mogla pomoći prehraniti sve veći broj ljudi na Zemlji. No u nekim zemljama ovo nije nikakva novost te su meduze u nekim dijelovima Azije uobičajena namirnica na jelovniku.
U Aziji se meduze smatra specijalitetom
Neke vrste meduza pogodne su za ljudsku prehranu, a najviše se jedu u istočnoj i jugoistočnoj Aziji, dok se u nekim azijskim zemljama smatraju specijalitetom. Dehidrirana i ukiseljena meduza smatra se delikatesom u nekoliko zemalja, uključujući Kinu, Koreju, Vijetnam i Japan. Dehidrirana meduza može se pripremiti za jelo tako da se nekoliko sati namače u vodi, a zatim se prokuha, ispere i nareže.
Od jestivih meduza može se pripremiti nekoliko vrsta jela, uključujući salate, sushi, rezance i razna glavna jela. U nekim područjima Azije popularna je salata koja se priprema od tanko narezanih, mariniranih meduza, a salata od meduza uobičajeno je jelo u brojnim kineskim restoranima.
U Japanu je najpopularniji sushi od meduze, dok se na Tajlandu često jedu hrskavi rezanci od meduza. Osim toga, u Japanu je osmišljen i sladoled od vanilije i meduze, neobična kombinacija koja je tamo vrlo popularna.
U Europi se još čeka dozvola
Dok je konzumiranje meduza u Aziji uobičajena praksa, u Europi se to još mora "udomaćiti". Trenutno se u restoranu Duo u talijanskom gradu Lecceu eksperimentira s meduzama. Restoran je dio europskog projekta koji istražuje meduze kao hranu, a chef ovog restorana Fabiano Viva vjeruje da će ljubitelji morske hrane uživati u kuhanoj meduzi.
"Meduze često nisu na dobrom glasu jer vas mogu opeći i ozlijediti. Ljudi misle da bi mogle biti štetne za jelo, no raskrinkajmo ovaj mit - neke meduze uopće nisu štetne. Zapravo, vrlo su ukusne", kaže Fabiano Viva za Euronews.
Ovaj chef trenutno eksperimentira s raznim načinima pripreme - od meduza u salati do pečenih meduza i meduza u juhi. Ipak, prije nego što se posluže javnosti u Europskoj uniji, moraju biti službeno odobrene kao hrana od Europske agencije za sigurnost hrane tako da ih na području Europe još ne možete jesti.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati