Mario Meštrović preporučuje normalna vina: Košćak Sauvignon
Mario Meštrović sommelier je s internacionalnom A.S.I. GOLD diplomom, ocjenjivač na Decanteru, predavač u Hrvatskom sommelierskom klubu i vlasnik Restorana Kaiser na Kajzerici u Zagrebu. Restoran Kaiser jedan je od najboljih tradicionalnih restorana u Zagrebu po TasteAtlasu.
Košćak Sauvignon
Vrijednost (za novac): 9.5/10
Cijena: 11.50 eura
Gdje kupiti: Vinoteka Vintesa (Vlaška 63, Zagreb)
Vinarija Košćak smještena je na Varaždin Bregu. Proizvodi su im podijeljeni u tri linije: klasičnu, premium i liniju pjenušavih vina. Klasična linija je posvećena iskrenosti i prepoznatljivosti sorte te elegantnijem stilu vina, premium linija usmjerena je kompleksnosti i terroiru.
Za istaknuti je odlična inicijativa vinarije Košćak da se u svojoj županiji ozbiljno posveti proizvodnji pjenušaca jer je upravo ta regija prema svojim klimatskim i terroarskim uvjetima fantastičan potencijal za proizvodnju istih.
Ova je vinarija već sada osvajač brojnih međunarodnih medalja, a planira do kraja godine završetak kušaonice vina koja se nalazi u sklopu vinskog podruma i koja će imati predivan, jedinstveni pogled na grad Varaždin.
Košćak Sauvignon je vrijedan pažnje
Njihovo vino Sauvignon vrijedno je pažnje, i svakako moja preporuka (berba 2023.), a koje u današnje vrijeme globalnog zatopljenja ima samo 12% alkohola. Berba se odvija u 3 faze zbog očuvanja aromatskog potencijala vina. S prvom berbom jača se mirisna komponenta, dok se kasnijim berbama jača volumen tijela vina.
Kod prve faze prešano je čitavo grožđe, u druge dvije faze radi se krio maceracija (hlađeno namakanje zgnječenih bobica grožđa u svom soku u svrhu izvlačenja aroma i boje iz grožđa) u trajanju od 3 sata. Temperatura fermentacije je 11°C da bi se sačuvale primarne arome, odnosno arome samog grožđa.
Dozrijevanje na finom talogu od kvasaca u trajanju od 5 mjeseci daje mekoću okusa. Vino je odležavalo u inox posudama, dakle nije bilo u kontaktu s drvenom bačvom.
Dojmovi kušanja vina
Bistra i čista zelenkastožuta boja, slabije dubine obojenosti, djeluje mladenački u vizualu. Nagovješćuje svježinu u aromatici i budi interes hoće li biti premlado i prezeleno u aromi i okusu. Prinoseći čašu organu za miris zvanom nos, u mom slučaju malo grčkog izričaja (čitaj veći), miris je izvrsne kvalitete, iznosi savršene, vinski mladenačke arome koje odišu svježinom. Sve to krasnom, elegantnom svježinom koja tako poželjno i nenametljivo miriše.
Miriše na slatki grejp, marakuju, poludozreli ananas, meso zelene paprike i na bijelo cvijeće poput proljetnih zvončića uz jednu notu koja donosi slojevitost u ovaj voćno-cvjetni buket, a to je miris bijelog papra. Dakle - delikatno, a kompleksno. Taj miris daje jednu notu ozbiljnosti ovoj toliko slasnoj i izvanredno uravnoteženoj kombinaciji, koja je poželjna i užitna kao što je djetetu uživanje ispijanja najdražeg soka.
U ustima je suho, ali slasno, i taj krasni okus traje dugo, ali je delikatan, odmjerenog intenziteta okusa, ne pršti i ne pravi se važan, pa ne postaje ni naporan za pijenje. U ustima se sve navedeno ponavlja u okusu i toliko je uzbudljivo živahan od mladosti i mineralnosti koja je došla iz tla vinograda, kao da osjećate živost gaziranog pića.
Hrane uz njega ni ne treba
Elegantnoga tijela, krasne svježine, a nigdje ne strši i nema ga previše. Vino je prikaz savršene kombinacije klime i tla za sortu sauvignon blanc te pravilnog postupanja s grožđem. Na 10 stupnjeva u tulipan čaši za bijela vina, koja su najčešća u lokalima, dat će najbolje od sebe. Toliko da ćete se morati kontrolirati da zaustavite svoje uživanje u ovom vinu.
Ne treba vam jelo uz ovo vino, no ako ga želite, fantastično će popratiti, primjerice, marinirane filete inćuna ili hobotnicu na salatu začinjenu ovim vinom, par kapi cijeđene limete, servirano na pokojoj blanširanoj i ohlađenoj šparogi, kockicama zelene paprike, malo hrskave kristalke, a možete ubaciti malo kockica bijele vinogradarske breskve i spremni ste za uzdisanje od užitka konzumacije tog dueta. Vrlo lijepa ukupna harmonija vina; da se ne zove sauvignon, moglo bi se zvati Ljetna sreća.
Winely Yours ...SoM.M.
>> Mario Meštrović preporučuje normalna vina: Buhačev merlot
>> Mario Meštrović preporučuje normalna vina: Kutjevačka graševina Vinkomir 2022
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati