Konobari otkrili nekoliko stvari koje mušterije rade i koje ih najviše živciraju
SVATKO tko je radio u uslužnoj djelatnosti ili bilo kakav posao koji uključuje druge ljude zna da to nije uvijek lako. Naravno da postoje ljudi koji su pristojni i s kojima je gušt raditi, no postoje i oni malo manje pristojni, a to najbolje znaju konobari u kafićima i restoranima, koji se svakodnevno svega nagledaju.
Zato je nedavno na web stranici Quora osvanulo pitanje upućeno upravo konobarima i radnicima u restoranu. Pitalo ih se čime ih mušterije najlakše izbace iz takta. Oni su posebno istaknuli ovih osam stvari.
1. Kada ih se tretira kao sluge
I konobari su ljudi. Oni su tu kako bi se pobrinuli da vam ništa ne nedostaje za vrijeme jednog obroka u restoranu, ali nisu tu da biste im naređivali ili ih podcjenjivali. "Samo zato što vam netko poslužuje hranu ne znači da je manje vrijedan od vas. Njihov posao je samo drugačiji od vašeg", piše korisnica Quore Cheryl Lemanski.
2. Kada puštaju djecu da trče po restoranu
U većini restorana djeca su dobrodošla, no ako vaši mališani nisu u stanju mirno sjediti za večerom, najbolje je organizirati nešto drugo. "Restorani nisu dječja igrališta, a konobari i drugo osoblje restorana nisu vaše dadilje, koliko god vaša djeca bila slatka", piše Lemanski.
3. Kada stalno traže nešto novo
Kada dođete u restoran ili kafić, bilo bi idealno da odmah naručite sve kako biste konobaru uštedjeli vrijeme, ali i energiju, umjesto da ga stalno "šećete" jer ste zaboravili što se još htjeli naručiti.
"Najiritantnija je stvar, koja se redovito događala dok sam posluživao ljude u restoranu, kada je osoba za stolom stalno tražila da joj donosim nešto dodatno, pa sam cijelo vrijeme morao hodati naprijed-natrag", piše korisnik Quore Kane Mantyla.
4. Kada zaborave uzeti ostatke hrane
Sigurno ste barem jednom tražili konobara da vam hranu koju niste mogli pojesti do kraja zapakira za van. I to od njih zahtijeva i vrijeme i trud, pa nemojte zaboraviti ponijeti te ostatke. "Kada gosti to ne ponesu sa sobom, pitamo se zašto smo se uopće trudili zapakirati to", kaže Lemanski.
5. Nepravilno slaganje tanjura
Iako možda imate najbolju namjeru pomoći konobarima i složiti tanjure nakon što ste gotovi s jelom, ponekad možete učiniti više štete nego koristi i zato je najbolje da slaganje tanjura i ostalog pribora prepustite profesionalcima.
"Stvarno cijenim trud koji ljudi ulažu kako bi mi posao bio malo lakši. Ali ako ste slučajno tanjure složili u nestabilnu hrpu, morat ću nespretno popravljati taj nered koji ste stvorili dok vi to gledate", piše konobar Tom Wilson.
6. Kada ih prekidaju dok netko drugi naručuje
Ponekad je lako osjećati se kao da ste jedini u restoranu i možete postati nestrpljivi ako dugo čekate da vam hrana stigne na stol, no upamtite da niste jedini i da ima još ljudi koji čekaju, jednako kao i vi. Zato nije u redu prekidati konobara dok radi svoj posao i uzima nečiju narudžbu. "Možete pričekati nekoliko sekundi dok ne uzmemo narudžbu, nemojte biti nepristojni prema ostalim gostima", piše Megan Gietzen.
7. Kada su gosti cijelo vrijeme na mobitelu
Vlasnica restorana Barbara Oritz napisala je kako su mobiteli odlični za skraćivanje čekanja na stol ili dok vam ne dođe hrana, ali jednom kada sjednete i budete posluženi, pristojno je da mobitele pospremite.
"Taj uređaj doslovno košta restorane i konobare jer samim time što ste na mobitelu znači da ćete dulje sjediti za stolom i nekome drugome uskratiti to mjesto. Da ne spominjemo koliko je iritantno kada mušterije naručuju hranu ili piće i pritom cijelo vrijeme gledaju u ekran", ističe ona.
8. Kada im se mušterije upucavaju
Konobarima nema ništa gore nego kada gosti s njima flertaju i ispituju ih jesu li solo. Tome nije ni vrijeme ni mjesto u restoranu ili kafiću, a s time se slaže i korisnik Quore David Payne, kojega su gošće to često znale ispitivati dok je radio kao konobar. Treba ih pustiti da u miru rade svoj posao.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati