Kako prepoznati dobru rajčicu? Stvar je u ovome - ubuduće provjeravajte

LJETO je sezona rajčica - svugdje su, svaka izgleda lijepo, ali svi znamo razočaranje kad prerežemo naizgled savršen plod koji na kraju nema gotovo nikakav okus i pun je vode. Pa, kako onda prepoznati dobru rajčicu - onu koja stvarno miriše, ima okus i boju koju tražimo?
Boja nije sve (ali je početak)
Iako jarko crvena rajčica izgleda primamljivo, boja ne garantira dobar okus. Mnoge industrijski uzgojene rajčice dozrijevaju umjetno, pa iako izgledaju zrelo, zapravo nemaju puno okusa. Prava, domaća rajčica može biti crvena, narančasta, žućkasta, prugasta ili čak tamnoljubičasta - ovisno o sorti. Bitno je da boja bude ujednačena i da nema tvrdih, zelenih dijelova oko peteljke.
Stvar je u mirisu, težini i kori
Ako je rajčica dobra, osjetit ćete to odmah po mirisu - miriše "po rajčici", punije, voćno i pomalo zemljano. Njušite je kod peteljke, jer ondje najjače dolazi do izražaja. Držite je u ruci: dobra rajčica bit će teža nego što izgleda, što znači da je puna soka. Lagane, "spužvaste" rajčice vjerojatno su vodene i bezukusne.
Kora treba biti tanka, ali ne toliko da se ljušti. Ako je predebela ili sjajna kao lak za nokte, vjerojatno je uzgajana za dug transport, a ne za okus.
Gdje kupiti pravu rajčicu?
Najbolje mjesto za kupnju rajčice je tržnica, ali kod provjerenih lokalnih proizvođača. Pitajte koju sortu prodaju, kad je ubrana i uzgajaju li je na otvorenom. Ako vam dopuste - kušajte. Prava rajčica ne treba ni sol ni ulje da bi bila dobra.
Ako kupujete u trgovini, birajte rajčice s grančicom - miris peteljke često otkriva kvalitetu ploda. I, ako vam doma dozrijevaju - ne stavljajte ih u hladnjak! Hladnoća ubija aromu i teksturu rajčica.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati