Jeste li znali kako je zapravo nastala Nutella? U početku ona uopće nije bila namaz
RIJETKI su oni koji ne osjete posebnu sreću pri samom pogledu na teglicu Nutelle, a to je tako još od šezdesetih godina prošlog stoljeća. No, sve je počelo još dvadesetak godina ranije, a tada nitko nije mogao naslutiti da će proizvod jedne male konditorske proizvodnje uskoro postati jedan od najpopularnijih čokoladnih proizvoda na svijetu.
Guandujot, čvrsta slastica od lješnjaka i kakaa
Ferrero tvrtka osnovana je 1946. godine u malom talijanskom gradu Alba, u regiji Pijemont, inače poznatoj po proizvodnji lješnjaka. Osnovao ju je Pietro Ferrero, a tvrtka je u početku bila mala obiteljska pekarnica i proizvodnja konditorskih proizvoda. U vremenu nakon Drugog svjetskog rata čokolada je bila skupa i teško dostupna zbog nestašice kakaa. Ovo je bio problem za slastičare, uključujući i Pietra Ferrera.
Tako je 1946. godine smislio način kako stvoriti ukusan proizvod koristeći lokalne lješnjake i malu količinu kakaa. Njegov prvi proizvod bio je čvrsta slastica pod nazivom Giandujot, nazvana po gianduji, vrsti čokolade u kojoj se kombiniraju lješnjaci i kakao. Giandujot se mogao rezati na kriške i mazati na kruh, čineći ga povoljnijom alternativom za čokoladu.
Guanujot postaje SuperCrema
1951. godine Ferrero je prilagodio recept i pretvorio Giandujot u kremasti namaz nazvan SuperCrema. Bio je popularan, ali još uvijek nije bio međunarodno poznat. Tek 1964. godine, Ferrerov sin Michele Ferrero odlučio je poboljšati recept i stvoriti novi, rafiniraniji proizvod s još više lješnjaka i kakaa.
Preimenovao ga je u Nutella, kombinirajući englesku riječ "nut" (lješnjak) i talijanski nastavak "ella" koji mu daje mekši, privlačniji ton koji više podsjeća na poslasticu.
Prve staklenke Nutelle
Prve staklenke Nutelle pojavile su se na talijanskom tržištu iste godine i odmah postale hit, a 1965. su lansirane Njemačkoj, dok je 1966. stigla u Francusku. Nutella je brzo postala popularna u cijeloj Europi i svijetu, čineći Ferrero jednom od najvećih tvrtki u slastičarskoj industriji.
Danas je ona jedan od najprodavanijih čokoladnih namaza na svijetu, a od 2007. ima svoj dan - World Nutella Day, koji fanovi svake godine obilježavaju.
Iako se temeljni sastojci Nutelle nisu značajno mijenjali - šećer, lješnjaci, kakao, mlijeko i ulje, tijekom vremena došlo je do prilagođavanja recepture kako bi se postigla savršena mazivost i stabilnost na sobnoj temperaturi.
Kontroverze oko korištenja palminog ulja
Korištenje palminog ulja pomoglo je poboljšanju teksture, ali je također izazvalo kontroverze zbog utjecaja na okoliš i zdravlje. Ferrero je u novije vrijeme objašnjavao kako koristi održivo i visokokvalitetno palmino ulje koje prolazi kroz strogi proces pročišćavanja na niskim temperaturama kako bi se minimizirala proizvodnja štetnih spojeva koji se mogu pojaviti prilikom prerade na visokim temperaturama. U tom kontekstu, iz Ferrera naglašavaju kako pravilno rafinirano palmino ulje nije štetno za ljudsko zdravlje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati