Jeste li čuli za francusku tortu operu i kakve veze ima s operom? Imamo odgovor
TORTA OPERA francuska je slastica kreirana 1960. godine koja mami mirisom kave, a pretpostavlja se da ju je prvi napravio vrhunski francuski slastičar Gaston Lenôtre. Napravljena je od slojeva biskvita od badema natopljenog sirupom od kave, slojeva ganachea i kreme od maslaca i kave te prekrivena čokoladnom glazurom, a tradicionalno se i na čokoladnu glazuru ispiše riječ "opera".
Torta nosi ime opera jer njezini slojevi, kojih je ukupno osam, nalikuju razinama operne kuće, a upravo se zato ova torta može naručiti u više opernih kuća diljem svijeta. Tako se, recimo, u njujorškoj Metropolitan Operi rezerviraju stolovi kako bi se pojeo komad ove ukusne torte.
Potrebni sastojci
S obzirom na to da je riječ o torti koja ima osam slojeva, njezina priprema nije najjednostavnija i zahtijeva nešto uloženog truda i vremena, a i lista potrebnih sastojaka je dugačka. Trebat će vam:
- jaja
- šećer
- šećer u prahu
- mljeveni bademi
- glatko brašno
- maslac
- sol
- instant kava
- čokolada za kuhanje
- slatko vrhnje
- hrskavi vafl
- ulje.
Kako ju napraviti
Prvo ćete napraviti biskvit od badema u koji idu bjelanjci, sol, šećer, šećer u prahu, mljeveni bademi i brašno, a na kraju i cijela jaja i maslac. Biskvit ispecite pa prerežite na tri trake po široj strani lima za pečenje, a zatim napravite sirup od kave, vode, šećera i instant kave.
Napravite čokoladni sloj od hrskavog vafla koji ste lagano usitnili u blenderu i otopljene čokolade pa ga nanesite na jednu traku biskvita i stavite u hladnjak. Dok se hladi, napravite čokoladnu kremu od čokolade i slatkog vrhnja i također ju ohladite.
Zatim slijedi priprema kreme od kave, u koju idu žumanjci, šećer i skuhana instant kava. Žumanjke i šećer kuhajte na pari uz miješanje, a na kraju toj smjesi dodajete skuhanu instant kavu, a zatim i mikserom izrađeni maslac.
Na kraju slažete tortu - prvo ide biskvit s hrskavim čokoladnim slojem. Hrskavi sloj neka bude s donje strane, a gornju površinu biskvita lagano poprskajte sirupom od kave. Na biskvit zatim nanesite polovicu kreme od kave i poklopite drugim biskvitom. I taj biskvit poprskajte sirupom od kave pa na njega nanesite čokoladnu ganache kremu. Na ganache stavite treći biskvit te ga poprskajte preostalim sirupom od kave, a zatim nanesite i drugi dio kreme.
Tortu ohladite i idući dan nanesite glazuru, a cijeli recept s točnim mjerama i detaljnim postupkom pronađite ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati