Došlo je vrijeme bundeva: Evo najboljih domaćih recepata za cijelu sezonu
DOŠLO JE vrijeme kada ćemo po dućanima i tržnicama viđati sve više bundeva raznih vrsta, a osim što simboliziraju kraj ljeta, odnosno dolazak jeseni, i što u mnogim kućanstvima služe kao dekoracija, one su itekako zdrava i nutritivno bogata namirnica u kulinarstvu. Bundeve su bogate vitaminima, željezom i betakarotenom, koji dobro djeluje na kosu, kožu i nokte, ali i imunitet i zdravlje očiju, a u bundevi ga je (kao i u mrkvi) lako prepoznati zbog njezine jarkonarančaste boje.
Bundeve koje se najčešće koriste za jelo su slatkasta hokkaido bundeva (ili tikva), butternut, patišon i obična, uljna bundeva, od kojih su se od davnina pripremala variva. U dućanima su najdostupnije hokkaido i butternut bundeve, koje su i najprikladnije za kulinarstvo - male su, pa nisu teške za nošenje, lako ih je pripremiti, pune su mesa i jako su slatke, što daje odličnu aromu raznim jelima.
U nastavku donosimo nekoliko prijedloga za jela s bundevom koja ćete poželjeti uklopiti u svoju prehranu.
1. Kremasta juha od bundeve
U ovoj kremastoj juhi uživaju mnogi, zasitna je, a i posebno popularna u sezoni bundeve. Evo kako je na jednostavan način možete pripremiti kod kuće, ovdje je recept.
2. Kremasti rižoto od bundeve
Za ovaj vam rižoto neće trebati puno vremena, a priprema s bundevom gotovo je ista kao i s tikvicama. Isprobajte recept.
3. Omlet s bundevom
Isto kao i tikvice, u omlet možete dodati i na kockice izrezanu bundevu i tako obogatiti doručak ili večeru. Recept je ovdje.
4. Tjestenina u umaku od bundeve
Bundevu možete koristiti i za umake - nakon što je obradite na tavi s drugim začinima, stavite je u blender i poslužite na tjestenini. Isprobajte recept.
5. Zapečena tjestenina s tunjevinom i bundevom
Ova kremasta tjestenina puna sira, tunjevine i slatke bundeve pravi je comfort food, evo recepta.
6. Bundevara
Odličan način za iskoristiti meso bundeve - u slasnoj piti od vučenog tijesta. Idealno jelo za ručak ili večeru, evo recepta.
7. Njoki od bundeve
Priprema ovih njoka slična je kao i priprema onih uobičajenih s krumpirom, a možete napraviti veću količinu pa ih zamrznuti. Iako se u receptu koriste i ljute papričice, po želji ih možete zaobići u pripremi. Recept je ovdje.
8. Varivo od bundeve
Mnogi ljubitelji juhe od bundeve voljet će i ovo gusto, kremasto varivo. Prava jesenska poslastica, evo recepta.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati