Danas se obilježava Svjetski dan kebaba, jela oko kojeg se vode prave bitke
NEMA TKO nije probao kebab i vole ga manje-više svi, a ovo je jelo posebno popularno nakon izlaska ili kada vam se jede nešto na brzinu, u hodu. A ovom mnogima omiljenom jelu posvećen je jedan cijeli dan, i to drugi petak u srpnju, kada se obilježava Svjetski dan kebaba.
Kebab je zapravo mljeveno meso na ražnju koje se peče kako se okreće i potječe s Bliskog istoka, a popularizirali su ga Turci, pa je kebab upravo zahvaljujući njima postao popularan diljem Europe, pa i kod nas.
Turski döner kebab tradicionalno se pravi od janjetine, a u nekim regijama i od govedine, piletine, pa čak i svinjetine, ovisno o tome postoje li kakve vjerske zabrane, a riječ kebab prvi je put spomenuta u bagdadskoj kuharici iz 10. stoljeća.
Ova kuharica objedinjuje razne recepte mezopotamske, perzijske i arapske kuhinje, a u njoj postoje opisi kabāba kao izrezanog mesa, prženog u tavi ili nad vatrom. Riječ kebab dolazi od perzijske riječi kabāb, što znači pečeno meso, dok riječ döner dolazi od turske riječi dönmek, što znači okretati.
Turci žele da döner kebab dobije zaštićen status, Grci tvrde da je njihov
Kebab u Turskoj postoji od 17. stoljeća, pa Turci žele da naziv döner kebab dobije zaštićen status kako bi ga mogli koristiti samo oni proizvođači koji se pridržavaju registrirane metode proizvodnje.
Tako bi se döner kebabom mogle zvati samo velike ploške govedine i janjetine vodoravno narezane na tanke komade, debljine svega 3 do 5 milimetara, odnosno ploške pilećeg kebaba narezane na komade debljine jednog do dva centimetra.
>> Turski döner kebab mogao bi dobiti zaštićen status, no postoji jedan problem
Ipak, zaštićen status mogu dobiti samo jela koja su usko vezana uz jedno zemljopisno područje, no to bi mogao biti problem za döner kebab. Naime, Grci ga svojataju i tvrdi se da je Grčka bila prva zemlja u Europi u koju je döner uveden tijekom razmjene ljudi između Turske i Grčke 1922. godine. Grčki döner kebab danas je poznat pod imenom gyros.
Čiji god da je, složit ćemo se da je kebab, bilo da dolazi u tortilji ili lepinji, nevjerojatno ukusan junk food, a prije godinu dana pitali smo vas i gdje vam je najbolji kebab u Zagrebu - OVDJE možete pročitati koje su zagrebačke kebabdžinice dobile najviše glasova.
Kebab možete napraviti i kod kuće
Ako volite kebab, dobra vijest je da ga možete pripremiti i kod kuće te da vam za to ne treba ogroman ražanj kao u kakvoj kebabdžinici. Mljeveno meso i sve začine jednostavno izblendajte, formirajte u debelu kobasicu i ispecite u pećnici, a zatim ga još malo prepecite na grillu i narežite na tanke listiće. Cijeli recept pronađite OVDJE.
>> Dio ljudi tvrdi kako je ovo najbolji kebab u Zagrebu, drugima je užas. Što vi kažete?
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati