Volite jesti zobene pahuljice? Evo kako svakodnevna konzumacija utječe na organizam
ZOBENE pahuljice sve su popularniji i učestaliji dodatak u mnogim kućanstvima. Iako se i dalje u velikoj mjeri konzumiraju za doručak, od zobenih pahuljica mogu se raditi različita jela, deserti i slično. Pri odabiru najbolje vrste zobenih pahuljica, važno je odabrati one koje su rezultat minimalno prerađenih žitarica.
Tijekom kupovine najbolje je odabrati one zobene pahuljice koje na pakiranju imaju oznaku 100 posto cjelovite žitarice, savjetuju dijetetičarke Catherine Karnatz i Vandana Sheth. Također, dijetetičarke su za Parade izdvojile koje će promjene na sebi primijetiti oni koji tijekom duljeg vremenskog razdoblja svaki dan konzumiraju zobene pahuljice.
Nećete osjećati toliku glad
Karnatz objašnjava da su "zobene pahuljice bogat izvor vlakana, što je vrsta ugljikohidrata koju naše tijelo ne može razgraditi". Budući da vlakna usporavaju probavu i povećavaju osjećaj sitosti, duže ćete ostati siti između obroka i užina ako je jedan od njih zobena kaša. Ovo također može objasniti zašto toliko ljudi bira zobene pahuljice za doručak ili raniji dio dana kako bi napunili svoje tijelo energijom za sredinu dana.
Poboljšano zdravlje crijeva
Osim što zadovoljava glad, sadržaj vlakana u zobenim pahuljicama može pomoći i u reguliranju probave. Prema Shethu, zobene pahuljice su prebiotik i mogu pomoći u hranjenju bakterija u crijevima. "Vlakna u zobenim pahuljicama, posebno beta-glukan, mogu pomoći u prolasku hrane kroz probavni sustav i održavanju redovitosti", ističe Sheth.
Karnatz ističe da zobene pahuljice sadrže i netopiva i topiva vlakna, a netopiva vlakna potiču motilitet crijeva. "Kada se topiva vlakna kombiniraju s vodom u crijevima, formira se gelasta tvar koja djeluje kao prirodni omekšivač stolice. Ova dodatna masa olakšava pražnjenje crijeva i čini stolicu lakšom za prolaz", objašnjava dijetetičarka za Parade.
Možda ćete imati niži kolesterol i više energije
Uz poboljšanje probave, Karnatz ističe da svakodnevno konzumiranje zobenih pahuljica može smanjiti razinu LDL-a, odnosno lošeg kolesterola.
"Topiva vlakna u zobenim pahuljicama vežu se za čestice kolesterola u krvotoku i odvode ih do crijeva, gdje se izlučuju," kaže ona. Također, zobene pahuljice bogate su B vitaminima koji tijelu pružaju dugotrajnu energiju.
Koliko je zobenih pahuljica dnevno previše?
Iako svakodnevno jedenje zobenih pahuljica može izgledati kao dobra ideja, postoji granica do koje možete pretjerati. Mayo klinika preporučuje ograničenje dnevnog unosa vlakana na 21-25 grama za žene i 30-38 grama za muškarce, prenosi Parade.
Za nekoga tko možda nije navikao redovito konzumirati tu količinu vlakana, dodavanje previše vlaknaste hrane u prehranu prebrzo može uzrokovati plinove i nadutost. Kako biste spriječili nelagodu u probavi, pokušajte postupno povećavati unos vlakana i piti puno tekućine kako biste podržali zdravu probavu.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati