Zaboravite dodatke prehrani, ovih 5 namirnica su najbolji prirodni prebiotici
IAKO su dodaci prehrani s prebioticima popularan način za poboljšanje zdravlja crijeva, stručnjaci naglašavaju da je najbolji način pravilna prehrana. Prebiotici iz hrane učinkovitiji su, prirodniji i često ukusniji od onih u kapsulama. Osim toga, dolaze s cijelim nizom dodatnih hranjivih tvari koje doprinose zdravlju cijelog organizma.
Sa Sveučilišta Harvard poručuju da su vitamini i minerali najkorisniji kad dolaze iz hrane. Stručnjaci sa Sveučilišta Brown dodaju da postoji velik broj namirnica bogatih prebioticima, što olakšava izbor onih koje najbolje odgovaraju vašim potrebama i probavi.
Banane
Banane su izvrstan izvor prirodnih prebiotika, osobito popularna sorta Cavendish, ali i mnoge druge. Većina njihovih ugljikohidrata sastoji se od vlakana koja hrane korisne bakterije u crijevima. Sadrže inulin i otporni škrob, dva ključna prebiotička sastojka. Prema stručnjacima iz Lubbock Gastroenterology, dovoljno je unijeti tri do pet grama prebiotika dnevno za vidljive koristi.
Šparoge
Šparoge su bogate vlaknima, osobito inulinom, koji pomaže zdravlju probave. U 100 grama nalazi se najmanje pet grama vlakana. Osim što hrane crijevne bakterije, šparoge su bogate i drugim vrijednim hranjivim tvarima. Dijetetičarka Carly Sedlacek iz Cleveland Clinic navodi da su one odličan izbor za svakodnevnu prehranu.
Jabuke
Jedna srednja jabuka sadrži više od četiri grama vlakana, većinom prebiotičkog tipa. Jabuke sadrže pektin, koji pomaže u smanjenju upala i kolesterola, te obilje polifenola koji dodatno podupiru zdrav mikrobiom. Dijetetičarka dr. Emily Leeming ističe da su jabuke jednostavan, pristupačan i vrlo učinkovit prebiotički izvor.
Češnjak
Iako sadrži manje vlakana od nekog drugog povrća, češnjak je vrlo koncentriran izvor prebiotika. Gotovo 17 posto vlakana u češnjaku ima prebiotička svojstva. Sadrži inulin i fruktooligosaharide koji potiču rast korisnih bakterija i istovremeno pomažu u suzbijanju štetnih.
Zob
Zob sadrži oko osam grama vlakana po šalici, a dobar dio njih ima prebiotička svojstva. Također je bogat otpornim škrobom koji pomaže stvaranju butirata, masne kiseline korisne za zdravlje crijeva i imunološki sustav. Dijetetičarka dr. Gail Cresci objašnjava da butirat podržava hidrataciju, smanjuje upalu i jača obrambene mehanizme tijela.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati