Ovo tipično ljetno voće/povrće ima više vrsta: Koja je najzdravija?
Foto: Instagram
OBJE vrste će vas itekako dobro rashladiti, to svakako.
Kada pomislite na tipično ljetno voće, vjerujemo kako se odmah sjetite lubenice, ali i dinje. Dinja nije toliko omiljena, no vjerujte nam, ona ima revitalizirajući utjecaj na vaš organizam u svakom smislu.
No važno je naglasiti da neki dinju smatraju povrćem, pa ćemo u nastavku pisati voće/povrće.
Međutim, ona ima i dvije vrste - zelenu i žutu, ali se žuta dinja smatra puno zdravijom i sve blagodati se pripisuju upravo njoj. Ona sadrži puno potrebnih vitamina i minerala, uključujući vitamin C i B6, kalcij, folnu kiselinu, vlakna i puno karotena.
Osim za osvježenje, u narodnoj medicini se dinja koristi i za psihičko smirenje, kod upale želučanih i mokraćnih puteva te kod uboda i opeklina. Voda i kalcij iz ovog voća/povrća potiču rad bubrega i pomažu u uklanjanju štetnih tvari iz organizma. Biljna vlakna iz dinje olakšavaju probavu i pomažu u smanjivanju tjelesne težine i nadutosti.
Poznat je i njen utjecaj na kardiovaskularni sustav i probavu, a pogodna je i za ublažavanje bolova pa obavezno isprobajte obloge od soka iscijeđene dinje.
Žuta dinja može biti i narančasta iznutra, a smatra se antikancerogenom hranom jer sadrži dosta karotena koji se u organizmu pretvara u aktivni vitamin A.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati