Liječnici za dugovječnost otkrili što jedu svaki dan
ZNANSTVENA istraživanja pokazuju da zdrava prehrana može produžiti život čak do deset godina. Dakle, ako već imamo jutarnju rutinu kada je riječ o prehrani, vrijedi osigurati da ona doprinosi dugovječnosti. Stoga su liječnici i stručnjaci za dugovječnost podijelili svoje savjete o zdravim doručcima koji nam mogu dodati godine života.
Liječnici dr. Suzanne J. Ferree i Raghav Sehgal otkrili su da dan započinju s jajima i povrćem.
"Jedem pečene zalogaje od jaja s raznobojnim organskim povrćem pripremljenim na maslinovu ili avokadovu ulju", rekla je dr. Ferree za HuffPost. Sehgal dodaje: "Pripremam omlet od povrća sa špinatom, rajčicama i gljivama, uz avokado ili dimljeni losos."
Oboje ističu da su jaja i povrće bogati hranjivim tvarima povezanim s dugovječnošću. "Ovaj doručak je bogat proteinima za zdravlje mišića, dok povrće osigurava vitamine, antioksidanse i vlakna koja su dobra za probavu", objašnjava Sehgal. Zdrave masti iz avokada ili lososa također doprinose zdravlju srca i mozga.
S druge strane, liječnica specijalizirana za zdravlje crijeva i dugovječnost, dr. Monisha Bhanote, također uključuje povrće u svoj doručak, ali to čini na drugačiji način od Sehgala i dr. Ferree. "Preferiram kokosov jogurt s borovnicama ili pečeni ljubičasti batat s preljevom od indijskih oraščića. Ovi doručci su brzi, ukusni i hranjivi", kaže Bhanote, ističući da ljubičasti batat i borovnice sadrže antioksidanse koji smanjuju kronične upale.
Osim toga, probiotici iz kokosovog jogurta doprinose zdravlju crijeva, što je ključno za dugovječnost.
"Jedite raznovrsno i zdravo jer upravo prehrana može biti ključ dugog i zdravog života", zaključuju stručnjaci.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati