Nova studija otkriva jednostavnu tehniku koja doprinosi dugovječnosti bolje od posta
MNOGI vjeruju da post vodi do dugovječnosti, no novo istraživanje pokazuje da jednostavno smanjenje dnevnog unosa kalorija može biti učinkovitije. Naime, znanstvenici su otkrili da životinje koje smanje unos kalorija za 20 do 40 posto žive prosječno trećinu dulje od onih koje jedu koliko žele. Primijenjeno na ljude, to bi značilo smanjenje oko 500 kalorija dnevno. Drugim riječima, ako s jelovnika izbacite kekse ili sendvič, mogli biste živjeti dulje.
Zašto smanjenje kalorija ima bolje rezultate od povremenog posta?
Dr. Gary Churchill, voditelj istraživanja provedenog u laboratoriju Jackson, otkrio je kako redovito smanjenje kalorija, bez prevelikog gubitka težine, može produljiti život. Pokusi na miševima pokazali su da oni na dugotrajnom niskokaloričnom režimu žive dulje od onih koji povremeno poste. Iako su miševi koji su smanjili kalorije živjeli dulje, znanstvenici upozoravaju da su često bili izloženi osjećaju gladi, hladnoći i oslabljenom imunološkom sustavu.
Kod ljudi, održavanje zdrave tjelesne težine pomaže u kontroli krvnog tlaka i razine kolesterola, čime se smanjuje rizik od dijabetesa, bolesti srca i raka. Dr. Churchill sugerira da umjesto ekstremnog smanjenja kalorija, trebamo težiti balansiranoj prehrani i umjereno smanjenom unosu kalorija za održavanje tjelesne težine.
Nasljedna otpornost na stres može igrati važniju ulogu od same prehrane
Iako smanjenje kalorija doprinosi duljem životu kod miševa, istraživanje je pokazalo da svi miševi na dijeti nisu jednako dugovječni. Oni koji su živjeli najdulje, održavali su stabilnu tjelesnu težinu. To ukazuje na važnost otpornosti organizma na stres, što je također povezano s genetikom.
"Ako je vaša baka doživjela 90, to je dobra vijest za vas", dodaje dr. Churchill sugerirajući da genetika može igrati veću ulogu u dugovječnosti od same prehrane.
Prema riječima dr. Churchilla, dijeta nije jedini faktor koji utječe na dugovječnost. Važno je i izbjegavati opekline od sunca, duhanske proizvode te paziti na stabilnost šećera u krvi. Ukratko, najvažnije je brinuti se o zdravlju.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati