Jedno ulje obiluje vitaminom E, ali većina ga ne koristi

SJEMENKE suncokreta odavno su poznate kao bogat izvor hranjivih tvari. Osim proteina, vlakana i važnih minerala, posebno se ističu visokim udjelom vitamina E. Samo jedna porcija od 28 grama može zadovoljiti gotovo polovicu dnevnih potreba za ovim vitaminom, koji igra ključnu ulogu u zaštiti stanica te održavanju zdravlja srca i imuniteta. No, iako su sjemenke izvrstan izvor vitamina E, postoje ulja koja ga sadrže još i više, piše Health.com.
Prirodni izvori vitamina E važniji od obogaćenih namirnica
Danas su mnogi proizvodi, poput žitarica, sokova, biljnih mlijeka i margarina, obogaćeni vitaminom E. Ipak, prirodni izvori, poput određenih ulja, sadrže znatno veću količinu ovog vitamina po porciji. Primjerice, sjemenke suncokreta sadrže 26,1 miligram vitamina E na 100 grama. No neka ulja nadmašuju i tu količinu. Evo koja se najviše ističu.
Ulje pšeničnih klica
Ovo ulje dobiva se tijekom obrade pšenice i sadrži najviše vitamina E od svih. Već jedna žlica (oko 14 grama) osigurava 20,3 miligrama vitamina E, što je čak 134% preporučenog dnevnog unosa.
Iako znanstveni dokazi o njegovoj učinkovitosti nisu brojni, neka istraživanja povezuju ovo ulje s boljom ravnotežom lipida u krvi. Treba napomenuti da ga osobe koje ne podnose gluten ili imaju celijakiju trebaju konzumirati s oprezom. Budući da visoke temperature uništavaju vitamin E, najbolje ga je koristiti u hladnim jelima, primjerice, u salatama, smoothiejima ili za prelijevanje kuhanog povrća.
Ulje lješnjaka
S 47,2 miligrama vitamina E na 100 grama, ulje lješnjaka visoko je na popisu najbogatijih izvora. Jedna žlica osigurava više od 40% dnevnih potreba. Ulje je bogato antioksidansima i ima blag, orašasti okus. Zbog osjetljivosti na toplinu, najbolje ga je koristiti za kuhanje na niskim temperaturama ili kao dodatak salatama i umacima.
Suncokretovo ulje
Suncokretovo ulje, koje je mnogima svakodnevni sastojak u kuhinji, zapravo sadrži više vitamina E od samih sjemenki. U 100 grama ima 41,1 miligram tog važnog nutrijenta. Ulje s visokim udjelom oleinske kiseline bogato je zdravim mastima i idealno za prženje, pirjanje i pečenje jer podnosi visoke temperature.
Bademovo ulje
Bademovo ulje sadrži oko 39 miligrama vitamina E na 100 grama. Osim što je bogato zdravim mastima, neka istraživanja povezuju ga s poboljšanjem razine masnoća u krvi. Jedno istraživanje također je pokazalo da može pomoći starijim osobama kod zatvora. Djevičansko bademovo ulje najbolje je koristiti u hladnim jelima, dok je rafinirano pogodnije za lagano kuhanje.
Ulje pamuka
Iako nije često u domaćoj upotrebi, ulje pamuka sadrži 35,3 miligrama vitamina E na 100 grama. Zbog blagog okusa i visoke točke dimljenja, dobro podnosi kuhanje na visokim temperaturama. Neka istraživanja sugeriraju da može pozitivno djelovati na razinu lipida u krvi.
Gdje još možemo pronaći vitamin E?
Osim spomenutih ulja, vitamin E nalazimo u mnogim drugim namirnicama. Orašasti plodovi, avokado, losos i lisnato povrće poput blitve i repe također su dobar izbor. Ipak, ulje pšeničnih klica i dalje drži rekord kada je riječ o količini vitamina E po porciji.
Ako želite prirodan način za povećanje unosa ovog snažnog antioksidansa, već jedna žlica kvalitetnog biljnog ulja dnevno može napraviti veliku razliku.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati