Evo što se događa s vašim tijelom ako ne jedete dovoljno voća i povrća
AKO SE VOĆE i povrće ne nalaze na vašem popisu omiljenih namirnica, velike su šanse da ih ne jedete dovoljno. U stvari, istraživanja pokazuju da tek svaka deseta odrasla osoba jede dovoljno ovih proizvoda.
No, ta navika ostavlja negativne posljedice na vaš organizam. Pa, evo što se stvarno događa s vašim tijelom kad ne jedete dovoljno voća i povrća:
Vaša bi se težina mogla povećati
Nedovoljno konzumiranje voća i povrća mogao bi biti razlog zašto ne možete izgubiti kilograme ili razlog zašto brojka na vagi uporno raste.
Iza toga se skriva nekoliko razloga. Kada jedete više voća i povrća, u vašoj prehrani ima manje mjesta za drugu hranu koja je možda nezdrava. Voće i povrće također sadrži puno vlakana i vode te ima malo kalorija, što znači da vas drže sitima bez dodavanja viška kalorija.
Osim toga, svakodnevno konzumiranje preporučene količine voća i povrća povezano je sa smanjenim rizikom od prekomjerne tjelesne težine, dok je povećanje unosa voća i povrća povezano s gubitkom kilograma, prema istraživanju iz 2018. objavljenom u Nutrients.
Vaša crijeva pate
Dobra probava je ključna za vaše zdravlje.
Vlakna, koja su ugljikohidrati koji se nalaze u biljnoj hrani, pomažu u sprječavanju razvoja štetnih bakterija u crijevima. Zato bez uključivanja biljne hrane u vašu prehranu možda nećete imati najzdravija crijeva, zbog čega biste mogli postati osjetljivijima na bolesti, navodi Harvard T. H. Chan School of Public Health.
Veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2
Nedavno istraživanje, objavljeno u srpnju 2020. u BMJ-U, primijetilo je da oni s najvišom razinom vitamina C u tijelu imaju najmanji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Iako ovo ne podrazumijeva uzrok i posljedicu, jasno je da bi ovo trebao biti još jedan razlog da posegnete za narančom.
Također, ako jedete više voća i povrća, vjerojatno ćete imati manje problema s viškom kilograma, što sprječava i razvoj dijabetesa tipa 2. Po studiji BMJ-a voće i povrće također sadrže puno vlakana koja pomažu u regulaciji šećera u krvi.
Ugrožavate zdravlje srca
Srčane bolesti najčešći su uzrok smrti muškaraca i žena u Sjedinjenim Državama u većini rasnih i etničkih skupina, prema CDC-u.
Mnogo je čimbenika rizika za razvoj srčane bolesti koje ne možete promijeniti, poput dobi i genetike, ali postoje i oni na koje možete utjecati - uključujući vašu prehranu.
Studija iz prosinca 2018. objavljena u International Journal of Molecular Sciences pokazala je da je prehrana bogata biljnim namirnicama, poput voća i povrća, povezana sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti. Naime, voće i povrće sadrže posebne hranjive sastojke koji se nazivaju fitokemikalije koji pomažu u smanjenju upala u tijelu u cjelini.
S druge strane, prehrana bogata natrijem, prerađenim namirnicama i dodanim šećerima povećava upalu u tijelu.
Voće i povrće pomaže u suzbijanju te kronične upale i stoga je povezano s prevencijom kardiovaskularnih bolesti, navodi se u studiji iz prosinca 2018.
Može naštetiti koži
Da bi vaša koža bila zdrava, za nju se potrebno prvo pobrinuti iznutra. Odnosno, važno je paziti na prehranu.
Istraživanje iz prosinca 2018. objavljeno u časopisu Nutrients zabilježila je 47-postotni porast rizika od razvoja seboreičnog dermatitisa kod žena koje slijede zapadnjačku prehranu, koja je obično siromašna voćem i povrćem. Nasuprot tome, povećavanje količine voća koje su ljudi jeli bilo je povezano sa smanjenim rizikom od 25 posto.
Vitamin C snažni je antioksidans važan za stvaranje kolagena u koži. A unos dovoljno vitamina C u tijelo može pomoći u zaštiti kože od ultraljubičastog (UV) oštećenja, prema Institutu Linus Pauling s državnog sveučilišta u Oregonu.
Uz to, vitamin A i voda također su aktivno uključeni u održavanje mladolikosti kože, a odlična je vijest da mnogo voća i povrća sadrži oba vitamina: paprika, dinja, lubenica, naranče i kelj, navodi Livestrong.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati