Evo što se događa našem tijelu ako svaki dan pojedemo jednu bananu
BANANE su popularan međuobrok. Ukusne su, praktične i dostupne, ali ponekad dobivaju kritike zbog većeg sadržaja šećera. No što je zapravo točno? Kako objašnjavaju dijetetičari, u našem će tijelu doći do nekoliko promjena ako svakodnevno počnemo konzumirati bananu. Samo jedna banana na dan može uzrokovati određene promjene u našem tijelu, a evo o kojim se pojavama radi.
Imat ćemo više energije
Banane su odličan izvor ugljikohidrata, glavnog goriva za proizvodnju energije. Prema članku iz 2019. godine u magazinu Journal of Food Science and Technology, banane sadrže vitamine B skupine kao što su vitamini B3, B6 i B12, koji pomažu našem tijelu sintetizirati energiju.
Mogu biti dio zdravog obroka ili međuobroka, a najbolje ih je iskoristiti u kombinaciji sa zdravim mastima i/ili proteinima, objašnjavaju dijetetičari. To je zato što se ugljikohidrati probavljaju brže od proteina i masti pa će spajanje banane sa zdravom masnoćom ili proteinom poput šake badema ili šalice grčkog jogurta produljiti energiju koju nam daje.
Dulje ćemo biti siti
Ako ih jedemo kao dio uravnoteženog obroka, banane nam mogu pomoći da dulje ostanemo siti. Osjećaj sitosti između obroka smanjuje vjerojatnost za prejedanje, koje s vremenom može pridonijeti neželjenom debljanju.
Iako nema dokaza da banane izravno uzrokuju gubitak kilograma, one su zgodna i lako dostupna opcija koja se lako može uključiti u hranjivi obrazac prehrane za mršavljenje. Istraživanje iz 2020. godine, objavljeno u magazinu Nutrients, pokazalo je da je povećanje unosa voća i povrća povezano s većim uspjehom u mršavljenju.
Imat ćemo zdraviju probavu
Većina odraslih Amerikanaca ne konzumira dovoljno vlakana svaki dan. Prema Američkom društvu za prehranu, manje od 10 posto Amerikanaca dobiva preporučenu dnevnu količinu od 28 do 34 grama. Vlakna su važna iz mnogo razloga, uključujući održavanje redovite stolice i zdrave probave.
Pektin, posebna vrsta vlakana koja se nalazi u bananama, može pomoći tijelu da učinkovitije eliminira otpadne tvari koje konzumiramo. Kako banane sazrijevaju, gube sadržaj pektina pa su zelenije banane bolji izvor, prema studiji iz 2020. objavljenoj u časopisu Journal of Food Research.
Imat ćemo zdravije srce
Banane su poznate kao odličan izvor kalija, a dijetetičari naglašavaju kako jedna srednja banana sadrži 9 posto našeg dnevnog preporučenog unosa. Kalij se nalazi u svim tjelesnim tkivima i neophodan je za normalno funkcioniranje stanica, a važan je i za zdravo srce. Upravo se zato konzumacija banana obično preporučuje osobama kojima je dijagnosticirana bolest srca ili su samo izloženije većem riziku.
Imat ćemo niži krvni tlak
Uzimanje dovoljno kalija iz hrane može pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Naime, visoki krvni tlak jedan je od vodećih uzroka kardiovaskularnih bolesti, stoga je svakodnevna konzumacija hrane koja sadrži kalij važan dio zdravog načina života. Srećom, banane je lako uključiti u obroke kao što su smoothieji i zobene pahuljice, koje mogu sadržavati i drugo voće i cjelovite žitarice, a sve one također mogu poboljšati zdravlje srca.
Imat ćemo manji rizik od kroničnih bolesti
Manje poznata činjenica o bananama je da sadrže fitosterole i karotenoide, a oba spoja imaju antioksidativna svojstva. Zanimljivo je da spomenuti članak iz 2019. navodi da banane imaju veći antioksidativni kapacitet od nekog bobičastog voća, začinskog bilja i povrća pa mogu pomoći u smanjenju štetnih učinaka oksidativnog stresa na tijelo.
Oksidativni stres može izazvati upalu i oštetiti tjelesna tkiva. Ako se to nastavi dok starimo, može dovesti do kronične upale, odnosno poznatog pokretača bolesti poput bolesti srca, dijabetesa ili raka.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati