Dodajete bananu u smoothie? Znanstvenici otkrili zašto to nikako nije dobra ideja
 
        SMOOTHIEJI su mnogima brz i ukusan način da unesu voće i povrće u svakodnevnu prehranu. Ipak, novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Kalifornija u Davisu upozorava da popularni sastojak poput banane može drastično umanjiti njihove zdravstvene koristi.
Studija je pokazala da banana može značajno smanjiti količinu flavonola koju tijelo apsorbira iz smoothieja. Flavonoli su biljni spojevi poznati po svojem snažnom antioksidativnom djelovanju, a posebno su korisni za zdravlje srca i mozga. Nalaze se u voću poput jabuka, bobičastog voća, krušaka, grožđa i kakaa.
Znanstvenici su u studiji usporedili djelovanje smoothieja s bananom i smoothieja s bobičastim voćem. Sudionici koji su pili smoothie s bananom imali su čak 84 posto nižu razinu flavonola u organizmu. Glavni razlog tome je prisutnost enzima zvanog polifenol oksidaza (PPO) u banani. Taj enzim, poznat i po tome što uzrokuje tamnjenje voća na zraku, smanjuje sposobnost tijela da iskoristi flavonole iz drugih sastojaka.
Znanstvenici preporučuju promjene
Vodeći autor studije, dr. Javier Ottaviani, naglasio je koliko je važno razmisliti o načinu pripreme hrane. "Dodavanje samo jedne banane može imati veliki utjecaj na apsorpciju korisnih spojeva iz drugih namirnica", rekao je. Zbog toga stručnjaci savjetuju da se banane u smoothiejima zamijene voćem s nižom razinom PPO enzima, poput ananasa, naranče, manga ili čak jogurta. Ako ipak želite koristiti bananu, preporuka je da je ne miješate s voćem koje je bogato flavonolima.
Zdravlje ne ovisi samo o izboru hrane, već i o načinu pripreme
Autori studije, objavljene u časopisu Food & Function, upozorili su da nije dovoljno samo odabrati prave namirnice, već treba razmisliti i o tome kako se pripremaju i kombiniraju. Pravilna priprema može povećati njihovu učinkovitost i osigurati tijelu maksimalnu korist.
Vitamini i minerali koji dodatno jačaju imunitet
Osim izbjegavanja štetnih prehrambenih kombinacija, zdravlje se može poboljšati i unosom ključnih vitamina i minerala. Nutricionisti ističu da antioksidansi i mikronutrijenti igraju veliku ulogu u zaštiti od bolesti i oporavku nakon infekcija.
Vitamin B6
Vitamin B6 pomaže stanicama u boljoj komunikaciji i funkcioniranju. Također potiče stvaranje crvenih krvnih stanica i smanjuje upalne procese u tijelu.
Vitamin C
Poznat je po svojoj ulozi u borbi protiv umora i oštećenja uzrokovanih virusima. Djeluje kao snažan antioksidans i može pomoći u oporavku nakon bolesti. Siguran je za upotrebu i u većim dozama.
Vitamin D
Ovaj vitamin pomaže u jačanju urođenog imuniteta i štiti sluznicu od infekcija. Osobito je važan za osobe koje ne provode dovoljno vremena na suncu ili imaju tamniji ten.
Magnezij
Smanjuje upale, jača kosti, živce i srce. Prirodno se nalazi u zelenom povrću, ribi, žitaricama i mahunarkama. No, tijelo iz dodataka prehrani može apsorbirati tek oko 15 posto ovog minerala.
Cink
Neophodan je za pravilno funkcioniranje organizma i borbu protiv infekcija. Sudjeluje u radu više od stotinu enzima i važno je redovito unositi dovoljne količine ovog minerala, osobito u razdobljima povećanog stresa ili bolesti.
 
        bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati
 
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                        